goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Kratten rottende fruit in tuinWespen zijn er vroeg bij »
Advertentie

31-07-08

VCR-motor bespaart brandstof

Hybridevoertuigen, plug-insystemen, brandstofceltechniek en speciale 'zuinige' versnellingsbakken. Het zijn voorbeelden van technische innovaties die ervoor moeten zorgen dat we minder afhankelijk worden van olie of er ten minste bewuster en zuiniger mee omspringen. Maar om een gewone verbrandingsmotor naast directe inspuiting, variabele klepbediening en turbocompressors nog efficiënter te maken, kennen ingenieurs al geruime tijd het fenomeen 'variabele compressieverhouding'. Het Franse bedrijf MCE-5 zegt nu een manier gevonden te hebben om die techniek goedkoop in productie te nemen, waarbij tot 35% verbruiksreductie wordt beloofd.

Follow up:

Ontwikkelingsafdelingen van grote autoconcerns zijn al jarenlang bezig met het ontwikkelen van een motor waarin de compressieverhouding op de een of andere manier kan worden verhoogd of verlaagd, al naar gelang de omstandigheden waaronder die motor wordt gebruikt. Saab ontwikkelde aan het begin van dit decennium een VCR-motor (Variable Compression Ratio), waarbij het bovenste deel van het motorblok, met daarin de zuigers, met hulp van een excentriek als het ware werd 'opgekrikt'. Omdat het onderblok, met daarin de krukas, op z'n plek bleef, ontstond daardoor een lagere compressieverhouding. Het bleek niet levensvatbaar, vooral vanwege de kwetsbaarheid (afdichtingen) en de grote massa (het bovenblok), die er verplaatst moest worden. Ook Volkswagen en PSA (Peugeot/Citroën) worden genoemd als concerns waar men de materie nadrukkelijk onderzoekt.

Waarom willen we een variabele compressieverhouding? Omdat een vaste verhouding te allen tijde een compromis is en daarom niet onder alle 'werkomstandigheden' van de motor het meest optimale resultaat biedt. Het gaat om de verhouding van de ruimtes boven de zuiger als die in het onderste dode punt (ODP) en het bóvenste dode punt (BDP) staat. De mate van compressie bij een benzinemotor is dan bij voorbeeld 10 op 1, oftewel de cilinderinhoud wordt tot één tiende van de oorspronkelijke vulling samengeperst. De verhouding wordt dusdanig gekozen dat 'detoneren' (voortijdige, spontane, ontbranding van het mengsel voordat de bougie vonkt) zelfs bij volledige motorbelasting niet optreedt. Dat verschijnsel, ook wel aangeduid met het Engelse 'knock' of 'motorklop', resulteert in een ongecontroleerd en onvolledig verbrandingsproces, dat schadelijk is voor zuigers en kleppen. Bovendien kost het kracht en brandstof en zorgt het dus voor extra emissies. Wanneer niet het uiterste van de motor wordt gevraagd, zoals bij rustig toeren op de snelweg (deellast), dan zou de compressieverhouding echter best hoger kunnen zijn zónder dat er klopverschijnselen optreden. Als de compressieverhouding onder die omstandigheden tijdelijk tot (bijvoorbeeld) 17 op 1 zou kunnen worden verhoogd, dan zou de motor veel efficiënter zijn en minder brandstof verbruiken.

De motorblokconstructie met daarin de bewegende delen als krukas, zuigers en drijfstangen, die het ingenieursbureau MCE-5 uit Lyon heeft ontwikkeld, maakt die variabele compressie mogelijk, waarbij verbruiksreducties tot 35 procent worden beloofd. Het zorgt echter ook duidelijk zichtbaar voor een aanzienlijke verbreding van het motorblok, want het compressieregelmechanisme voor iedere zuiger wordt in het blok geïntegreerd. Het komt erop neer dat vanaf de kruktap een korte drijfstang naar een speciaal 'tussenstuk' loopt, dat aan de ene kant verbonden is met de zuiger/zuigerstang (één geheel, er is geen zuigerpen meer) en aan de andere kant met het regelmechanisme. Aan beide kanten loopt dat tussenstuk in een vertanding. Aan de zuigerkant met hulp van een rolbus, waardoor een pure verticale zuigerbeweging ontstaat. Het regelmechanisme kan elektrohydraulisch omhoog of omlaag worden versteld, al naar gelang de motorbelasting en aan de hand van data die door het motormanagementsysteem worden verstrekt. Daarmee wordt de effectieve zuigerslaglengte en dús de compressieverhouding beïnvloed. Een fraai staaltje techniek, met als bijkomend voordeel (door de specifieke zuigerbeweging) een veel geringere cilinderwandbelasting. Nadeel is zoals gezegd het bredere motorblok, waardoor de MCE-5 motor ongetwijfeld zwaarder zal zijn dan een gewone viercilinder motor. Maar daar wegen de voordelen volgens het Franse bedrijf ruimschoots tegenop. De VCR-motor zou gemakkelijk in serie geproduceerd kunnen worden, tegen een kostprijs die voor kleinere, gemiddeld presterende motoren, ongeveer 500 euro hoger ligt. Het verbruik zou daarbij zo'n 20 procent lager zijn. Voor hoger vermogende motoren claimt het bedrijf zelfs een kostprijs die 800 euro láger ligt met VCR-techniek, waarbij een 30 tot 35 procent geringer verbruik kan worden gerealiseerd. Er is inmiddels een 1,5 liter VCR-motor als prototype ontwikkeld, met een vermogen van 220 pk bij 5000 toeren en 360 Nm koppel vanaf slechts 1800 krukasomwentelingen per minuut. De motor levert bij vollast dus het vermogen van een drieliter-V6, maar verbruikt vooral bij deellast aanmerkelijk minder. De compressieverhouding varieert tussen 7,0 en 18,0 op 1. Het speciale tussenstuk in de motor, dat de variabele compressie mogelijk maakt, is van speciaal koolstofstaal en heeft volgens MCE-5 een kostprijs van slechts 15 euro.

Het Franse ingenieursbureau is inmiddels elf jaar bezig met de VCR-motor. Er wordt onder meer samengewerkt met Certam (een researchcentrum), Danielson Engineering (motorontwikkeling) en autoproducent PSA (Peugeot/Citroën). In totaal is tot nu toe 18 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 8 miljoen door de Franse overheid is gegenereerd. Tegen het einde van dit jaar zullen de eerste testvoertuigen (Peugeot 407) met VCR-motor gaan rijden. Tussen 2010 en 2012 zal dan een definitieve motor worden ontwikkeld, die volgens MCE-5 een jaar later "in een model van een grote autofabrikant" gebruikt zal gaan worden. Het bedrijf verwacht tot slot dat massaproductie en verkoop van auto's met VCR-motoren in 2015 zal starten.

Tags: techniek

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 00:00:56, 699 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,732)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,404)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (413,143)
 • Redacteur gezocht! (184,518)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,215)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,570)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,461)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,733)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,635)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (117,005)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,785)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2441830',
FROM_UNIXTIME(1569126823), '/index.php/2008/07/31/vcr-motor-bespaart-brandstof', 'direct', '', NULL, 1, '35.175.191.150', 154 )