goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Computermuis met uitsterven bedreigdRecept: Gegrild fruit met ijs »
Advertentie

22-07-08

Scholen misbruiken gratis boeken

Middelbare scholen misbruiken de komst van gratis schoolboeken om ouders te verplichten de vrijwillige ouderbijdrage te betalen. Bij de Nederlandse Katholieke Vereniging van Ouders (NKO) komen regelmatig klachten binnen over scholen die een nieuwe manier hebben gevonden om de vrijwillige ouderbijdrage te verplichten.

Ouders van leerlingen van Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken hebben bijvoorbeeld een brief gekregen dat hun kinderen niet mogen meedoen aan het boekenpakket van de school als ze niet tegelijkertijd een machtiging inleveren voor de ouderbijdrage. Voor het schooljaar 2008-2009 krijgen alle ouders per kind zo'n 316 euro van het rijk gestort voor de bekostiging van schoolboeken. De scholen zijn verplicht voor dat bedrag boeken aan te bieden, maar alleen de 316 euro betalen is voor de Venlose scholen niet voldoende.

Follow up:

"Niet netjes", aldus Nico Foppen van de NKO. Volgens de vereniging van ouders is er niets mis met de vrijwillige ouderbijdrage, zolang maar duidelijk is dat het vrijwillig is, er uitgelegd wordt wat er met het geld gebeurt en de ouders van de medezeggenschapsraad ermee hebben ingestemd. "Op deze manier is er weinig vrijwilligs aan. Bovendien wordt de koppeling gemaakt met onderwijsactiviteiten en dat moet absoluut gescheiden blijven." De ouderbijdrage is bedoeld om extraatjes als schoolreisjes en festiviteiten te betalen voor de leerlingen, activiteiten die niet binnen het normale lesprogramma vallen. Discussies over de ouderbijdrage zijn niet nieuw, vooral omdat scholen doen voorkomen alsof de bijdrage verplicht is en ouders soms weigeren het geld te betalen waardoor tekorten kunnen ontstaan.

De NKO benadrukt dat de bijdrage vrijwillig maar niet vrijblijvend is. "Scholen kunnen ouders niet dwingen de bijdrage te betalen, net zoals ouders niet mogen verwachten dat hun kinderen met een schoolreisje mee mogen als ze die bijdrage niet betalen. Voor diegenen die wel willen, maar niet kunnen betalen, tref je uiteraard een regeling", aldus Foppen. Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken kon niet reageren, omdat alle betrokken personen op vakantie waren.

De VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, benadrukt dat scholen ouders niet kunnen verplichten de bijdrage te betalen, maar vindt de handelwijze niet per definitie fout. "Om kosten te besparen kiezen sommige scholen ervoor de vrijwillige ouderbijdrage te innen in combinatie met het boekengeld. Eén rekening of machtiging dus in plaats van twee. Het is dan wel belangrijk dat scholen duidelijk maken dat de ouderbijdrage een vrijwillige bijdrage betreft", aldus woordvoerster Iris de Kort.

Zo bleek ook dat de onderwijsinspectie gaat onderzoeken hoeveel scholen voor schooljaar 2009-2010 de ouderbijdrage willen verhogen om de gratis schoolboeken te bekostigen. Een school in Hoofddorp vindt de rijksbijdrage van ruim 300 euro niet genoeg en wil de ouderbijdrage verhogen om de kosten te dekken. Dat kan niet, aldus de staatssecretaris van Onderwijs.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 11:00:05, 844 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (977,048)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (666,667)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,193)
 • Redacteur gezocht! (183,514)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,080)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,560)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,863)
 • Langste huwelijk ter wereld (142,685)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,615)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,351)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,256)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (113,995)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2342841',
FROM_UNIXTIME(1568563776), '/index.php/2008/07/22/scholen-misbruiken-gratis-boeken', 'direct', '', NULL, 1, '18.206.48.142', 625 )