goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Agenten zijn volleerde schaapsdrijversOudste zeehond ziet Sara »
Advertentie

22-07-08

FNV wil keurmerk mobiele telefoons

De FNV roept het kabinet op een keurmerk voor mobieltjes in het leven te roepen. Toestellen die relatief weinig straling geven moeten een groen vignet krijgen en slechte toestellen krijgen een rood vignet.

“Zo kan het publiek bij aankoop van een nieuwe gsm in één oogopslag zien welk toestel het minst gevaarlijk is,”aldus Wim van Veelen, adviseur arbeidsomstandigheden van de FNV.

Meer aandacht voor het stralingsgevaar van mobiele telefoons is nodig omdat steeds meer onderzoeken aantonen dat veelvuldig mobiel bellen schadelijk is voor de gezondheid. Onlangs stierven in een Belgisch onderzoek 16 van de 17 aan straling blootgestelde ratten aan een tumor. Ons genetisch materiaal komt voor 90 procent overeen met dat van ratten. Ook een groot Europees onderzoek toonde aan dat DNA-structuren worden aangetast.

Follow up:

Op de Nederlandse overheid rust de taak om de bevolking voor te lichten over deze gevaren. Een Europese richtlijn uit 2000 verplicht de overheid daar al toe. “Maar in Den Haag leeft dit niet. Postbus 51 had allang spotjes kunnen maken waarin ze adviseren niet te bellen in een lift of een ondergrondse parkeergarage en zoveel mogelijk gebruik te maken van een ‘earphone’, “aldus Van Veelen. In Duitsland heeft de overheid al een keurmerk voor mobiele telefoons ingevoerd. En de Franse regering heeft mobiele bellers in een officiële verklaring gewaarschuwd voor eventuele gezondheidsrisico’s. “Nederland heeft dus nog heel wat te doen,” stelt Van Veelen.

Ook voor de werkgevers is een rol weggelegd. “Ongelooflijk veel werknemers hebben een mobiele telefoon van de zaak. Vooral medewerkers die lang en veel met een mobieltje bellen, zoals vertegenwoordigers, moeten door de werkgever op de risico’s worden gewezen,” stelt Van Veelen. De werkgever is verplicht om te voorkomen dat werknemers schade ondervinden van hun werkzaamheden, het zogeheten voorzorgsprincipe. Van Veelen: “Hoeveel werknemers weten dat het mobieltje dragen in je borstzak dicht bij de hartstreek of in je broekzak, dicht bij de voortplantingsorganen, zelfs door fabrikanten wordt afgeraden? Voorkomen is beter dan genezen, dus laten we niet wachten op ernstige ziekten op de langere termijn".

Tags: techniek

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 15:00:03, 407 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,969)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,218)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,900)
 • Redacteur gezocht! (184,239)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,176)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,568)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,250)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,630)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,598)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,832)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,575)
 • More...


Archief


XML Feeds