goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« De liefde gaat niet door de maag maar door de neusHomo moet rijexamen overdoen om geaardheid »
Advertentie

17-07-08

Plasma-televisies: een onzekere toekomst

De pdp-industrie heeft het zwaar en is gedwongen te vechten voor zijn voortbestaan. Deze situatie is veroorzaakt door het feit dat bedrijven die televisies maken op basis van lcd-technologie sneller innoveren. Hierdoor zakken de productiekosten en logischerwijs de winkelprijzen voor lcd-tv's. Ook zorgt de felle onderlinge concurrentie tussen de fabrikanten van lcd-schermen met grote diameters er zo voor dat de consument steeds vaker lcd- boven plasmaschermen verkiest. Juist in dit marktsegment waren pdp's tot voor kort heer en meester.

Een aantal belangrijke spelers heeft daarom besloten om niet langer te investeren in plasma-technologie. Zo neemt Pioneer om kosten te besparen voortaan plasmapanelen af van Matsushita en sluit het vier verliesgevende fabrieken, hoewel het elektronicaconcern de afgelopen jaren miljarden euro's in de bouw van zijn plasmafabrieken stak. Verder heeft Philips aangekondigd dat het zich volledig gaat richten op lcd-technologie en ook Fujitsu gooide het bijltje erbij neer.

Follow up:

Ondanks de sombere langetermijnverwachtingen voor pdp's, wisten de grote plasmafabrikanten Matsushita, Samsung en LG Electronics de afgelopen twaalf maanden meer schermen te verkopen. In het eerste kwartaal van 2008 werden volgens onderzoeksbureau Displaysearch wereldwijd 3,5 miljoen panelen verkocht, een groei van 53 procent ten opzichte van een jaar eerder. De stijging zou veroorzaakt worden door een verhoogde vraag naar 32"-panelen, een tekort aan lcd-panelen in de markt voor goedkope flatpanels, Matsushita's introductie van full-hd 46"-panelen en een lager prijspeil voor 42"-plasmapanelen. Ook laten voorspellingen van Displaysearch voor de Europese markt zien dat de verkoop van plasma-televisies de komende vier jaar nog steeds licht groeit, al zal het marktaandeel ten opzichte van lcd-televisies verder afnemen.

Een plasmascherm bestaat uit honderdduizenden cellen die tussen twee glasplaten gevangen zitten. Deze cellen, die in feite pixels vormen, zijn gevuld met de edelgassen xenon en neon. Wanneer deze cellen worden geïoniseerd door een elektrische spanning, verandert het gas in plasma dat uv-deeltjes afgeeft. Deze lichtdeeltjes raken een fosforcoating op de glasplaat, waardoor de pixels oplichten. Doordat de pixels voorzien zijn van rode, groene en blauwe subpixels, kunnen mengkleuren worden gemaakt volgens hetzelfde principe dat ook in klassieke crt-schermen wordt gebruikt. Omdat een plasmacel ongeveer 1 millimeter groot is, kunnen hd-resoluties alleen bij grote panelen worden behaald.

Een van de grote voordelen van plasmatechnologie ten opzichte van lcd zijn de hoge contrastratio's en de diepe zwartwaarden die de panelen weten te behalen. De goede contrastverhouding is mogelijk omdat elke pixel zijn eigen lichtbron heeft. Beeldpunten op een lcd-scherm moeten de achtergrondverlichting blokkeren om het beeld donkerder te maken, maar door het 'lekken' van het licht ontstaat verstrooiing met kleurverloop als gevolg. De verschillen in de contrastverhouding tussen lcd- en plasmapanelen nemen echter af, omdat lcd-tv's dankzij dynamische backlights steeds betere resultaten weten te boeken. Daarnaast behalen veel plasmaschermen alleen in een donkere omgeving merkbaar betere contrastverhoudingen, omdat de gebruikte glasplaten bij daglicht vaak spiegelingen laten zien.

Een ander winstpunt voor plasma-technologie was traditioneel een betere kleurweergave ten opzichte van lcd-technologie. Plasmaschermen kunnen door de rgb-techniek miljarden kleurschakeringen weergeven, terwijl de kleurruimte van veel lcd-schermen door de 8bits true color-techniek beperkt blijft tot 16,7 miljoen kleuren - als dat al gehaald wordt. Om de kijker natuurlijke kleuren voor te schotelen speelt de gekozen displaytechniek echter niet de hoofdrol; minstens zo belangrijk is de kwaliteit van de interne beeldverwerkingselektronica. De verschillen tussen de twee displaytypen blijken hierdoor in de praktijk steeds kleiner te worden.

Een soortgelijke situatie treedt op bij de snelheid van de beeldopbouw. Enkele jaren geleden waren de plasmapanelen duidelijk beter in de weergave van snelle bewegingen. Met name de bewegingsonscherpte bij bijvoorbeeld sportwedstrijden lag beduidend lager. De lcd-fabrikanten hebben echter de 100Hz-techniek geïntroduceerd, waarbij aan de hand van het aangeboden 50Hz-signaal tussenbeelden worden berekend. Hierdoor is het schokkerige effect bij het bekijken van actiescènes op lcd-panelen grotendeels verdwenen. Een voordeel dat plasmaschermen ten opzichte van veel lcd-televisies nog wel hebben, is de grote kijkhoek. Ook bij dure lcd-schermen nemen de helderheid en de kleurverzadiging af als er onder een scherpe hoek wordt gekeken, terwijl plasma-tv's hier geen last van hebben.

De plasmatechnologie kent echter diverse nadelen ten opzichte van lcd. Zo ligt over het algemeen het stroomverbruik van plasma-tv's nog steeds wat hoger. Zo trekt de Pioneer Kuro PDP-428XD per vierkante meter beeldoppervlak een forse 473W uit het stopcontact, hoewel daar tegenover staat dat de Panasonic TH-42PZ85 het met 427W minder slecht deed. De pdp-fabrikanten hebben de laatste jaren dan ook zuinigere modellen op de markt gebracht en vooral bij de weergave van donkere beelden komt het stroomverbruik van de gemiddelde plasma-tv in de buurt van lcd-schermen. Panasonic belooft voor zijn toekomstige plasmamodellen zelfs een halvering van het energieverbruik.

Een pijnpunt bij oudere plasma-tv's is het inbrandeffect, bijvoorbeeld door contrastrijke zenderlogo's. Dit burn-in-effect wordt veroorzaakt doordat de fosforlaag in de lichte delen van het beeld sterker wordt geactiveerd dan bij de donkere delen. Hierdoor raakt de fosforlaag op deze plekken uitgeput, met als gevolg dat storende schaduwen in het beeld te zien zijn. Terwijl pdp-fabrikanten stellen dat het inbranden dankzij schermbeveiligingssystemen definitief tot het verleden behoort, wordt nog wel aangeraden om tijdens de eerste tweehonderd gebruiksuren het contrast en de helderheid te verlagen, beelden met een 4:3-verhouding uitsluitend beeldvullend af te spelen en statische beelden niet te lang te tonen. Waar moderne plasmatoestellen wel last van hebben, is de zogeheten image retention, waarbij de contouren na het verdwijnen van een lang weergegeven statisch beeld nog een aantal minuten zichtbaar blijven. Dat is echter niet voorbehouden aan pdp's: lcd's van met name het ips-type vertonen hetzelfde storende verschijnsel.

Plasmafabrikanten stellen ten slotte dat hun schermen goedkoper zijn dan hun lcd-tegenhangers naarmate de beelddiagonaal toeneemt. Dit argument gaat echter steeds minder vaak op, omdat lcd-televisies met schermen van 40" en groter de laatste twee jaar fors in prijs zijn gedaald en de bodem nog niet in zicht lijkt. Bovendien kunnen lcd-schermen ook bij schermen met een kleinere beelddiagonaal full-hd resoluties van 1920x1080 pixels vertonen, terwijl plasmaschermen door technische beperkingen deze markt niet kunnen aanboren.

Concluderend kan worden gesteld dat lcd-fabrikanten de nadelen van hun technologie ten opzichte van pdp's beter hebben weggewerkt dan andersom het geval is. Het stroomverbruik van plasmatelevisies is nog steeds enigszins aan de hoge kant en het inbrandeffect blijft bestaan, terwijl lcd-televisies de afgelopen jaren zijn uitgerust met diverse beeldverbeterende technieken en ook in prijs steeds aantrekkelijker zijn geworden. Op termijn lijkt daarom de lcd-technologie de beste papieren te hebben, hoewel ook de veelbelovende oled-techniek voor de deur staat.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 13:00:14, 2385 hits, CategoriŽn: Ontspan

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,669)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,142)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,857)
 • Redacteur gezocht! (184,218)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,154)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,568)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,866)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,241)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,627)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,589)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,822)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,564)
 • More...


Archief


XML Feeds