goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Jack Spijkerman weg bij RTLGeen parfum zonder celebrity »
Advertentie

17-07-08

Het eerste vliegende dier was een reptiel

De Vlaamse paleontoloog Koen Stein heeft bewezen dat de kuehneosaurus, een reptiel dat leefde lang voor de dinosaurussen, het eerste vliegende dier was.

Terwijl ingenieurs beweerden dat het reptiel erg inefficiënt moet geweest zijn in de lucht, heeft Stein, doctorandus aan de universiteit van Bonn, het tegendeel bewezen. Paleontologen gingen er wel van uit dat hun "vleugels" dienden om (beperkt) te vliegen, maar de aerodynamische mogelijkheden waren nooit onderzocht. De resultaten van het onderzoek, verricht aan de universiteit van Bristol, zijn gepubliceerd in 'Palaeontology', het tijdschrift van de gerenommeerde, internationale Palaeontological Association.

Follow up:

De fossielen van de kuehneosaurus werden al in de jaren vijftig in een grot bij Bristol ontdekt. Stein: "Door het model van het dier te herbouwen, zijn we erachter gekomen dat het zich wel degelijk kon voortbewegen in de lucht. Ze konden niet klapperen zoals vogels, maar wel door de lucht glijden."

Met dit onderzoek is de archaeopteryx, die bekend staat als de eerste vogel, oudste vlieger af. De kuehneosaurus zweefde al vijftig miljoen jaar voor deze gevederde dinosauriër van boom tot boom. Hij leefde 225 miljoen jaar geleden (tijdens het trias, het tijdperk van de reptielen) in het huidige Britse gebied. De grote dinosaurussen leefden in de juraperiode: 205 tot 135 miljoen jaar geleden.

De reptielen hadden geen echte vleugels, maar speciale extensies aan hun ribben met huidflappen tussen. In tegenstelling tot vogelachtigen hadden ze dus ook nog voorpoten. Van op vijf meter hoogte zou het reptiel zich minstens negen meter door de lucht hebben kunnen voortbewegen. "Dat is meer dan genoeg om voedsel te vinden, of een paargenoot", zei Stein in 'De Morgen'.

Stein heeft ook bewezen dat de twee soorten kuehneosauridae op een verschillende manier vliegen. De kuehneosuchus was de grootste: zeventig centimeter lang en met opengeklapte ribben vijftig centimeter breed. Hij gleed door de lucht terwijl de kleinere kuehneosaurus meer een parachutist was. Aangezien ze voor de rest erg op elkaar lijken, zijn het misschien het mannetje en vrouwtje van dezelfde soort. Verder onderzoek moet uitwijzen of het al dan niet verschillende families zijn.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 23:00:31, 1584 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,717)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,404)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (413,112)
 • Redacteur gezocht! (184,497)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,215)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,570)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,431)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,702)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,635)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,983)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,745)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2441571',
FROM_UNIXTIME(1569125116), '/index.php/2008/07/17/het-eerste-vliegende-dier-was-een-reptie', 'direct', '', NULL, 1, '35.175.191.150', 154 )