goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Helft adoptieouders haakt afChip helpt amper tegen fietsdiefstal »
Advertentie

02-06-08

Artsen verdeeld over embryo's

Niet alleen in politiek Den Haag, ook onder artsen heerst verdeeldheid over het voorstel van PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker om 'embryoselectie' voortaan bereikbaar te maken voor jonge vrouwen belast met erfelijke borstkanker. Met behulp van deze techniek kan worden voorkomen dat hun aanstaande kind later deze ernstige ziekte zal ontwikkelen.

Hevige kritiek treft vooral uitspraken van geneticus prof. dr. Hans Galjaard, gisteren in De Telegraaf. De oud-hoogleraar humane genetica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam noemde selectie van het embryo voor uitsluitend risicoverkleining ,,het hellend vlak, de glijdende schaal". Professor Galjaard stelde: "Als ik terugkijk op wat er de afgelopen vijftig jaar allemaal is gebeurd in de geneeskunde, dan denk ik dat borstkanker over vijftig jaar van nu hoegenaamd geen probleem meer zal zijn. Dan zullen de dokters ervoor kunnen zorgen dat de ziekte niet verder gaat. Moet je dan nú embryo's gaan selecteren op een risico dat pas over dertig, veertig, vijftig jaar speelt?!"

Follow up:

De Rotterdamse klinisch geneticus prof. dr. M.F. Niermeijer noemt de argumenten van Galjaard deels onjuist. "De erfelijke vormen van kanker waarbij de ziekte vanaf jongvolwassen leeftijd herhaald en vaak in meerdere organen optreedt, zijn goed af te grenzen van de andere vormen van kanker. Zo is de ziektekans bij de erfelijke vorm zeer hoog: 50-100 procent, dus risico's waarmee men ernstig rekening zal houden."

"De Gezondheidsraad", zo vervolgt Niermeijer, "heeft in 2006 bevestigd dat de aard, ernst, de nog steeds beperkte mogelijkheden voor behandeling en de hoogte van het risico op ziekte en op overerving vergelijkbaar zijn met die van ziekten waarvoor selectie van een embryo is toegestaan. Dat zijn dezelfde aandoeningen die tot voor enkele jaren alleen bij een vlokkentest of vruchtwateronderzoek tijdens de zwangerschap vastgesteld konden worden. Daar hoorden ook de erfelijke kankers bij." Aldus professor Niermeijer, wiens kritiek wordt gedeeld door de klinisch geneticus prof. dr. N. van Slobbe-Knoers (tevens voorzitter van de vereniging Klinische Genetica Nederland), en medisch ethicus prof. dr. G.W.R.M. de Wert (Universiteit Maastricht). Hun integrale reactie op de woorden van prof. Galjaard verschijnt aanstaande dinsdag op onze pagina Gezond&Wel. Oud-hoogleraar gynaecologie A.A. Haspels (82) uit Utrecht heeft eveneens grote moeite met Galjaards uitlatingen.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 16:01:44, 366 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (977,141)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (666,691)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,225)
 • Redacteur gezocht! (183,556)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,086)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,561)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,863)
 • Langste huwelijk ter wereld (142,705)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,615)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,373)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,286)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,015)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2345208',
FROM_UNIXTIME(1568579286), '/index.php/2008/06/02/artsen_verdeeld_over_embryo_s', 'direct', '', NULL, 1, '3.227.235.220', 625 )