goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Streetracer met kindjes op achterbank raakt rijbewijs kwijtVrouwen niet tevreden over anticonceptiemiddelen »
Advertentie

30-05-08

Enorm veel namaak design in de handel

Marcel Wanders werd in 1996 wereldberoemd met zijn geknoopte stoel. Sindsdien zijn zijn ontwerpen enorm populair en daardoor vaak onbetaalbaar. En daar spelen de grotere interieurwinkels op in. Ze maken zijn creaties na en bieden ze vervolgens voor de helft van de prijs aan. Iets waar Wanders zich over inwindt. Zo erg zelfs

Het was groot nieuws begin van het jaar. De populaire interieurwinkel Loods 5, gevestigd in Zaandam en Sliedrecht, moest de kopieën die ze maakten van de Big Shadow-lamp, ontworpen door Marcel Wanders, direct uit de verkoop halen. De rechter had geoordeeld dat de creatie té veel leek op de beroemde lamp van de Nederlandse ontwerper. Alle opbrengsten moesten over worden gemaakt aan Wanders. Het was de zoveelste rechtszaak die hij won. In 2007 waren al acht meubelzaken Loods 5 voor gegaan.

Follow up:

Wanders: De bedragen die ik op deze manier ontvang, vormen zo onderhand een flink deel van mijn inkomsten. Hij lacht erom, maar neemt de strijd tegen de kopieën desondanks erg serieus. Niet omdat het geld opbrengt, al zegt hij het zelf, maar omdat het stelen van een ontwerp waar hij hard aan gewerkt heeft, hem raakt in zijn ziel. Iets wat veel mensen niet begrijpen: Die zeggen dat ik het moet zien als een compliment. Maar ze snappen er niks van.

Jaren geleden heb ik, samen met mijn team, besloten iets nieuws te gaan doen, iets wat nog nooit gedaan iets. En dat is per definitie ook iets waar risico aan zit. Ik ontwerp misschien tien meubelstukken, waar we stuk voor stuk veel aandacht, tijd en geld in steken. Negen zullen waarschijnlijk geen succes worden. Als die tiende wel aanslaat, zijn we daar dolgelukkig mee. Ik kan van dat geld mijn werknemers betalen, die ook een gezin te onderhouden hebben. Als dat ene succesvolle product dan gestolen wordt, want zo zie ik dat, dan raakt me dat. Wij doen al het werk en zij gaan ermee aan de haal en kunnen het dan natuurlijk voor minder geld aanbieden omdat ze er niet in hoeven te investeren.

Wanders is, dankzij zijn internationale succes, in de positie zit om wat tegen dit soort praktijken te ondernemen. Iets wat niet voor iedereen geldt: Ik heb de mensen en het geld om die winkels aan te pakken. Om ze voor de rechter te slepen. Er zijn veel ontwerpers die die mogelijkheid niet hebben. Zij kunnen er niets aan doen dat de ontwerpen waar ze bloed, zweet en tranen in hebben gestoken, door een ander voor een fractie van de prijs worden aangeboden. En dat is oneerlijk. Daarom wil ik deze mensen bij gaan staan. Niet perse omdat dat nobel is, maar omdat we met zijn allen moeten strijden tegen plagiaat en diefstal. Ik wil ook proberen de mening van de consument te veranderen. Als zij inzien dat kopieën de creativiteit eigenlijk alleen maar afremmen, is het probleem opgelost. Wat niet meer gekocht wordt, zal ook niet meer aangeboden worden.

Wanders begrijpt ook dat veel mensen niet de mogelijkheid hebben om duizenden euros neer te leggen voor een ontwerp van zijn hand. Met zijn nieuwe behanglijn komt hij hen ook tegemoet. Voor €34,95 kun je een rol echt Marcel Wanders behang kopen: Daarvoor kun je binnenkort zelfs terecht bij de bouwmarkt. Nou, als dat niet toegankelijk is. Nu maar hopen dat de behanglijn van Wanders niet gekopieerd wordt..

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 08:01:00, 444 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,096)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,263)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,923)
 • Redacteur gezocht! (184,250)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,180)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,569)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,253)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,632)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,601)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,834)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,577)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2420081',
FROM_UNIXTIME(1568991534), '/index.php/2008/05/30/enorm_veel_namaak_design_in_de_handel', 'direct', '', NULL, 1, '18.204.2.53', 154 )