goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Nuchter, lang en een fijne houdingKatja Schuurman van BNN naar Net5 »
Advertentie

28-05-08

Honger van de bamboerat is onstilbaar

Dat kunnen de Birmezen er net bij hebben: hongersnood als gevolg van een rattenplaag. De ‘bamboedood’ begon in de oostelijke uithoek van India, rukt op in het zuidoosten van Bangladesh en heeft nu ook Birma bereikt. Artsen zonder Grenzen zet in Bangladesh een hulpoperatie in gang.

Boosdoener is de kleine bamboerat (Cannomys badius), een knaagdier in Zuidoost-Azië dat gewoonlijk 15 tot 25 cm lang wordt. Een niet al te schadelijk beestje, dat echter buiten zinnen raakt zodra de lokale bamboesoort Melocanna baccifera gaat bloeien. Dat is niet vaak: eens in de bijna vijftig jaar. En het is weer zover.

Follow up:

De bamboe in bloei produceert een vuistdikke vrucht, die veel proteïne bevat. De ratten zijn er dol op. Ze storten zich als bezetenen op de voedzame zaden. Gevolg is dat de beesten niet alleen veel groter worden dan normaal, maar ook veel hitsiger. Mogelijk bevatten de peulen een afrodisiacum. De bamboeratten gaan zich in extreme mate voortplanten. Terwijl ze normaliter twee keer per jaar een nest maken, doen ze dat nu vele malen meer, vaak eens in de vier weken. Elk nest heeft minstens twaalf jongen. Hoe meer voedsel, hoe meer ratten.

Door het grote aanbod van voedsel explodeert de rattenpopulatie van het ene moment op het andere’, zegt een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in de Bengalese hoofdstad Dhaka. De ambassade heeft vanwege de crisis een bamboe-expert en een rattenexpert laten overkomen. Een rol speelt ook dat de mannelijke ratten, die altijd een deel van hun kinderen opeten, daar nu met al dat voedsel geen behoefte aan hebben. De beschikbare hoeveelheid peulen is, hoewel de heuvels in het gebied vol staan met bloeiend bamboe, te klein voor de enorme aantallen hongerige ratten. Zodra het bamboe kaalgevreten is, storten zij zich op al het andere dat eetbaar is, dus de voedselgewassen van de lokale bevolking: rijst, aardappelen, bananen, oliezaden, gember, enzovoort.

Sommige boeren die ‘s ochtends naar hun velden gingen, troffen daar opeens een in één nacht kaalgevreten vlakte aan. ‘We zijn ons dorp ontvlucht vanwege de rattenplaag’, zei dorpsbewoner Sa-Aung Gya tegen de Bengalese krant Daily Star. ‘Ze hebben al onze gewassen opgegeten en nu hebben we voor de rest van het jaar niets meer te eten.’ Lokale verslaggevers hebben gezien dat mensen hun honger stilden met gebraden ratten. De meeste boeren in dit vooral door stammen bewoonde deel van Azië hebben maar één oogst per jaar. Doordat ook de gewaszaden worden opgegeten, zullen ze volgend jaar opnieuw geen oogst hebben. De voedselcrisis duurt daardoor veel langer dan de geboortegolf onder de ratten, die na drie tot vier maanden voorbij is. ‘Als ze na het bamboe ook al het andere hebben opgegeten, gaan ze dood’, aldus de Amerikaanse experts. Niettemin kan de plaag volgens hen drie tot vier jaar duren.

‘Het is echt levensbedreigend’, zegt de Nederlander Frido Herinckx, hoofd van Artsen zonder Grenzen (MSF) in Dhaka. ‘We hebben onderzoek gedaan onder kinderen in het meest afgelegen gebied, in het noordoosten van de Chittagong Hill Tracts. Bijna 80 procent van de huishoudens verkeert in ‘ernstige voedselonzekerheid’, zoals wij dat noemen. Van de kinderen is 13 procent ondervoed, nog eens 30 procent loopt ernstig risico.’ Volgens Herinckx liggen de cijfers voor de volwassenen zeker hoger. ‘De mensen in dit tribale gebied zullen altijd kinderen voorrang geven bij voedseltekorten.’

De rattenplaag begon vorig jaar in de Indiase deelstaat Mizoram. Ongeveer een miljoen mensen daar zijn getroffen. Vandaar trokken de ratten de Chittagong Hill Tracts in Bangladesh binnen. De opmars verloopt in zuidelijke richting. Inmiddels heeft plaag de Birmese provincie Chin State bereikt. Over de toestand daar is niet veel bekend. Waarschijnlijk hebben de bewoners weinig hulp te verwachten van de overheid, gezien de catastrofe elders in Birma.

In India en Bangladesh zijn de autoriteiten overvallen door de omvang van de ramp. In het gebied deden altijd al verhalen de ronde over de mautam (‘bamboedood’) die eens in de vijftig jaar zou toeslaan, maar die werden vaak niet helemaal serieus genomen en beschouwd als lokale folklore. Het verschijnsel is uniek in de wereld. De krant The New Nation sprak met een ooggetuige van de vorige rattenplaag, de 93-jarige koning van de Marma-stam, Raja Aung Shue Prue Chowdhury. In 1959 waren de ratten ‘zo groot als varkens’, in zijn herinnering.

Honger en massale onvrede over het uitblijven van hulp resulteerden indertijd in twintig jaar van guerrilla-achtige rebellie onder de stammen aan zowel de Indiase als de Bengalese kant van de grens. Ook in later jaren raakten stammen in de Chittagong-regio regelmatig in conflict met het centrale gezag.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 02:01:39, 372 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (977,933)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (666,891)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,428)
 • Redacteur gezocht! (183,885)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,125)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,564)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,863)
 • Langste huwelijk ter wereld (142,982)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,616)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,482)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,574)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,323)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2372854',
FROM_UNIXTIME(1568731271), '/index.php/2008/05/28/honger_van_de_bamboerat_is_onstilbaar', 'direct', '', NULL, 1, '34.204.176.189', 625 )