goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Dik en bang voor de sportschoolBenefietfeest rond Anne Frankboom »
Advertentie

24-05-08

Phoenix op Mars

Als alles goed gaat landt de Amerikaanse ruimtesonde Phoenix op 25 mei op de planeet Mars. De onbemande robot moet terechtkomen in het ijzige noordpoolgebied van de Rode Planeet en er op zoek gaan naar water en leven.

Hopelijk voert Phoenix de zesde geslaagde Marslanding uit na de twee Vikings in 1976, de Pathfinder met het kleine Marsrobotje Sojourner in 1997 en de twee bijzonder succesvolle rovers Spirit en Opportunity in januari 2004.

Follow up:

Hoewel ze tekenen van ouderdom vertonen zijn deze twee Marswagentjes nog steeds actief op de Rode Planeet, veel langer dan de oorspronkelijk geplande 90 dagen.

Phoenix duikt eerst met een snelheid van 21.000 kilometer per uur in de Martiaanse atmosfeer om zeven minuten later met zijn drie landingspoten de Marsbodem te raken. Hij moet landen in het noordpoolgebied van de planeet en met zijn robotarm graven in het terrein vol waterijs.

Mars lonkt. Na de eerste zes Amerikaanse bemande maanlandingen in het kader van het Apollo-programma in de periode 1969-1972 is Mars het ultieme reisdoel van de mens geworden. Over pakweg tien jaar willen de Amerikanen terug naar de maan, allicht ook gedreven door de ruimtevaartsuccessen van China. Daarna is Mars ongetwijfeld aan de beurt. Misschien loopt de eerste mens rond 2030 op onze buurplaneet rond.

Voor het zover is willen we meer over Mars te weten komen met onbemande ruimtesondes. De vraag of er op Mars ooit leven was of misschien zelfs nog is spreekt in dit opzicht tot de verbeelding.

Phoenix - gelanceerd op 4 augustus 2007 - zal deze vraag misschien helpen oplossen. Hij moet gedurende minstens drie maanden de geologische geschiedenis van het water op Mars nagaan. En Phoenix bekijkt ook, onder meer met een robotarm, of er op Mars primitief leven mogelijk is of was. In tegenstelling tot Spirit en Opportunity is Phoenix niet ontworpen om op Mars rond te rijden. De vluchtleiders kijken alvast met spanning uit naar een geslaagde landing, want daar slaagden heel wat voorgangers van Phoenix niet in.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 15:01:21, 369 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,972)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,218)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,900)
 • Redacteur gezocht! (184,239)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,176)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,568)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,250)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,630)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,598)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,832)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,575)
 • More...


Archief


XML Feeds