goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Te kakken gezetVIDEO: t.A.T.u.-zangeres naakt in videoclip »
Advertentie

22-05-08

Verschil topsalaris en modaal verdrievoudigd

De salariskloof tussen topbestuurders en werknemers is in een kwart eeuw verdrievoudigd. Een directeur verdiende vorig jaar gemiddeld 44 keer een modaal jaarinkomen. Midden jaren tachtig was dat nog zestien keer modaal. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een boek van journalist Xander van Uffelen dat verschijnt.

Het gemiddelde directeurssalaris van de honderd best verdienende bedrijven steeg in vijfentwintig jaar van 225 duizend euro naar 1,3 miljoen euro. Dat is een stijging van zeshonderd procent.

Follow up:

'Het grote graaien' zorgde eerder al voor rumoer. Zo voorspelt commissaris bij Aegon Kees Storm in het boek dat bedrijven naar het buitenland vertrekken als de kritiek op hun topsalarissen aanhoudt. Minister van Financiën en vicepremier Wouter Bos liet weten dat het 'zo'n vaart niet zal lopen'. "Mensen die uitzonderlijke prestaties leveren, mogen uitzonderlijk worden beloond", voegde hij daaraan toe. FNV-voorzitter Agnes Jongerius betichtte de topman van een poging tot chantage.

Het directeurssalaris bij uitgeverij Wolters Kluwer is met 1888 procent het snelste opgelopen, schrijft de Volkskrant zaterdag. Ook Bij Aegon en Unilever schoten de salarissen fors omhoog. De Amerikaan Tom Ford van Gucci wist met 106 miljoen euro het meeste geld te verdienen. Jan Bennink van Numico staat met 85 miljoen op de tweede plek.

Topbestuurders zagen vorig jaar hun inkomen gemiddeld met 24 procent oplopen. Die stijging is volgens de krant veroorzaakt door een forse toename van aandelen en optiewinsten. Het bestuurssalaris liep tussen 1983 en 2007 gemiddeld jaarlijks met 7,2 procent op. Het modale inkomen steeg in dezelfde periode elk jaar met 2,3 procent naar dertigduizend euro.

Bij de 25 best verdienende bedrijven van Nederland liep het salaris nog sneller op, schrijft het ochtendblad. Een directeur zag het salaris in die periode verzevenvoudigen en verdient vandaag de dag 94 keer modaal. Van de bestuursvoorzitters die nu nog in functie zijn, streek de topman van Shell Jeroen van der Veer vorig jaar met 9,4 miljoen euro het meeste geld op. Zijn inkomen komt overeen met 314 keer een modaal jaarsalaris.

Het Nederlands Dagblad concludeerde vorige week nog op basis van eigen berekeningen dat de vijf grootverdieners van het Nederlandse bedrijfsleven vorig jaar evenveel aan bonussen hebben verdiend als vierduizend Nederlanders bruto in een jaar verdienen. Het gaat om een bedrag van 131,8 miljoen euro.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 10:01:37, 447 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,568)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,126)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,849)
 • Redacteur gezocht! (184,210)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,150)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,567)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,866)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,239)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,624)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,586)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,821)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,561)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2395776',
FROM_UNIXTIME(1568853997), '/index.php/2008/05/22/verschil_topsalaris_en_modaal_verdrievou', 'direct', '', NULL, 1, '3.227.233.55', 625 )