goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Napster opent grootste online mp3-winkelLagerhuis stemt in met omstreden stamcelonderzoek »
Advertentie

22-05-08

Kind bij scheiding in de knel

Vooral kinderen uit sociaal kwetsbare gezinnen komen bij scheiding van de ouders in de knel. Daarom is het niet goed dat ouders na de scheiding in principe het gezamenlijk ouderlijk gezag over hun kinderen behouden.

Dat stelt Christina Jeppesen de Boer, die op 23 mei aan de Universiteit Utrecht op dit onderwerp promoveert. Ze vindt dat de huidige omgangsregeling het kind geen optimale mogelijkheid biedt om in een veilige omgeving op te groeien.

Follow up:

Sinds 1998 wordt in Nederland het gezamenlijk ouderlijk gezag na een scheiding vrijwel altijd voorgezet, ongeacht de vraag of ouders het hierover eens zijn. Dit geldt voor zowel getrouwde als voor samenwonende stellen.

Daarmee behouden beide ouders de mogelijkheid beslissingen te nemen over zaken zoals de verblijfplaats van het kind, schoolkeuze of het al dan niet ondergaan van medische behandelingen. De mooie bedoelingen ten spijt hebben deze ontwikkelingen ook een negatieve keerzijde, stelt Jeppesen de Boer, die haar verhaal baseert op studie van Nederlandse en Deense wetgeving.

Als ouders niet in staat zijn gezamenlijk gezag uit te oefenen, kunnen kinderen in gevaar komen. Jeppesen de Boer noemt als voorbeeld verslaafde kinderen, die juist veel behoefte hebben aan bescherming. Zij is er dan ook voor om het gezamenlijk gezag na scheiding te baseren op een overeenstemming tussen de ouders.

Daarmee voorkom je een hoop ellende, zoals jarenlange conflicten en procedures over de concrete gezagsuitoefening, over de hoofden kinderen heen. Jeppesen de Boer is voorstander van een terugkeer naar de regeling van vóór 1998, waarbij de ouders het gezamenlijke gezag bij scheiding expliciet moesten aanvragen.

5 reacties

Reactie from: jdb [Bezoeker] E-Mail · http://boer9272
laten we helemaal terug gaan naar het stenen tijdperk, en vooral de wens van het kind negeren omdat er ook drugs verslaafde ouders zijn!
Dat je op dit soor onzin kunt promoveren?
God zegen de greep en stop de legale kidnapping!!
23-05-08 @ 22:10
Reactie from: zinloos geweld [Bezoeker] E-Mail · http://waarom
Welke idioot bedenkt het om zo'n enorme vooruitgang in de democratie ongedaan te maken.
Vaders en kinderen hebben al zo weinig rechten en zoveel kinderen gaan eenzijdig ontouderd door het leven met het PAS syndroom tot gevolg tja daar had deze mevrouw beter op af kunnen studeren i.p.v. dit idioterie.
Je bent zeker feminist.
23-05-08 @ 22:17
Reactie from: Wim [Bezoeker] E-Mail
Gezamelijk ouderlijk gezag heeft nagenoeg geen waarde, behalve misschien bij het verkrijgen van reispapieren. De verzorgend ouder heeft toch altijd de beslissende stem.
Dat er toch zo veel te doen is over gezamelijk gezag heeft meer de maken met beeldvorming dat er gelijkwaardig ouderschap zou bestaan na scheiding.

Net zozeer dat het onzin was om gezamelijk gezag na scheiding in te voeren, is de conclusie van het advies om het terug te draaien onzin. Gewoon omdat ouderlijk gezag inhoudsloos is en mogelijk alleen een emotionele betekenis heeft.

26-05-08 @ 19:58
Reactie from: mama_is_boos [Bezoeker]
Het lijkt me onterecht vanuit wellicht gekrenkte mannelijkheid zo neerbuigend te reageren. Het gaat hier niet om een persoonlijke mening, maar om een aanbeveling op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Ouderlijk gezag heeft zeker niet enkel emotionele betekenis. Vooral niet wanneer twee ouders zich vastbijten in de strijd als ex-geliefden over de hoofden van hun kinderen.
Sorry hoor, maar die recente wetswijzigingen zijn toch ook vooral door mannen doorgevoerd, of niet dan? Dan mogen we er misschien van uitgaan dat zij hun eigen belangen nét iets meer behartigen...
Dat kun je democratie noemen, maar ik zie mannen nog geen kinderen dragen, baren, zogen. En bovendien ken ik nauwelijks mannen die zó onbaatzuchtig hun eigen leven opzij zetten voor hun kinderen, zoals moeders dat over het algemeen wel doen. En ik vind dus inderdaad dat wij vrouwen net iets serieuzer genomen mogen worden hierin. En zodra een meerderheid dit vindt... da's dus democratie!
En ook het PAS syndroom is ongetwijfeld 'bedacht'door mannen.
Tuurlijk is het eindeloos pijnlijk en verdrietig wanneer vaders worden buitengesloten. Maar een kind jaren in een loyaliteitsconflict houden is onherstelbaar schadelijk voor het kind.
Te stellen dat er geen rekening wordt gehouden met de wens van het kind is gewoonweg niet waar. Vanaf 12 jaar hebben kinderen in ieder geval recht op inspraak. En ook op jongere leeftijd kunnen zij worden gehoord.

21-06-08 @ 00:08
Reactie from: stief-mama [Bezoeker]
Ik ben het helemaal eens met Wim, als vader heb je helemaal niks te vertellen.
Bij de vrouwen worden altijd de hand boven het hoofd gehouden hoe slecht ze ook voor de kinderen zorgt. Wij zitten ook in de situatie dat we alleen maar kunnen toe kijken hoe onze (stief)kinderen achteruit gaan.
Je staat machteloos en alles wat je probeerd toe te voegen aan opvoeding etc wordt gewoon weg niets mee gedaan.
Alles wat je zegt gaat het ene oor in en het andere uit. De man wordt in sommige gevalln vreselijk benadeeld, moet in het geval dat de vrouw ergens anders het gras groener vind als nog alementatie betalen en zijn kinderen afstaan belachelijk!!! ik vind als de vrouw er van door gaat zij ook de gevolgen daarvan moet ondervinden en dan ook haar eigen hachie moet redden.Zonder betaling van de man, en de kinderen dan ook achter moet laten voor zover dat mogelijk is.


03-07-08 @ 21:42

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 20:01:02, 700 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,081)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,257)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,923)
 • Redacteur gezocht! (184,249)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,180)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,569)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,253)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,632)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,601)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,834)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,577)
 • More...


Archief


XML Feeds