Belg is bang van spinnen
Zeven op de tien Belgen ervaren spinnen als beangstigend. Zo blijkt uit een onderzoek dat Koen van Keer van de Belgische Arachnologische vereniging ARABEL en professor Paul Verhaeghe van de Universiteit Gent uitvoerden bij mensen uit 31 landen.
De Belgen zijn, samen met de Nederlanders, de grootste angsthazen wat spinnen betreft. Een Belg op tien heeft zelfs te kampen met een echte spinnenfobie. Op Internationaal vlak liggen de cijfers heel wat lager.
"Hoe het komt dat we zo afkerig staan tegenover spinnen, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat we nogal ver van de natuur leven. Mensen die met spinnen opgroeien, weten wat ze van de beestjes kunnen verwachten. Bij ons is dat niet meer het geval en onbekend maakt onbemind", aldus Koen Van Keer van ARABEL.
Maar het is niet altijd zo geweest. Voor de Verlichting in 1750 doodden wij zelden een spin. De afkeer van spinnen zou je dus kunnen verklaren als een gevolg van de evolutie naar een moderne wereld. Toch zit de afkeer voor spinnen ook diep in onze genen geworteld.
"In een ver verleden stierven mensen door spinnen, wat maakt dat we tegenover de dieren een natuurlijke angstreflex hebben", legt Van Keer uit. "Hoewel de kans tegenwoordig zo goed als onbestaande is dat we een dodelijke spin tegenkomen, blijft die angstreflex ons gedrag bepalen."
Opvallend is ook dat tot vijf keer meer vrouwen dan mannen schrik hebben van spinnen. Daarvoor heeft Van Keer geen sluitende verklaring. "We zien bijvoorbeeld dat vrouwen met kleine kinderen meer schrik hebben van spinnen dan wanneer ze geen kinderen hebben. Ook hier zal de aangeboren angstreflex de vrouwen ongetwijfeld parten spelen", besluit hij.
De resultaten van het onderzoek en de oorzaken en geschiedenis van spinnenangst verschijnen deze week in het tijdschrift van ARABEL.
Koen Van Keer geeft op donderdag 22 mei een lezing in Borgerhout, over de psychologie met betrekking tot spinnen. Er worden die avond bewust geen spinnen of spinnenfoto's getoond, net om mensen met een spinnenfobie de kans te geven om de lezing bij te wonen.