Glaasje water fors duurder
Waterbedrijf Vitens waarschuwt dat het drinkwater fors duurder wordt als de plannen van de PvdA met de nieuwe Drinkwaterwet worden overgenomen door het kabinet. De PvdA vindt dat waterbedrijven niet te groot mogen worden en dat zou betekenen dat Vitens moet worden opgesplitst.
Eind deze maand wordt de nieuwe Drinkwaterwet behandeld in de Tweede Kamer. Indiener van het amendement PvdA’er Boelhouwer vindt dat de nutsbedrijven niet meer dan 20 procent van de Nederlandse markt mogen bedienen. Voor Vitens, dat ruim 30 procent van de huishoudens van drinkwater voorziet, zou dat betekenen dat het een deel van de activiteiten moet afstoten. „Dat zal een tariefstijging van 10 tot 15 procent tot gevolg hebben”, waarschuwde bestuursvoorzitter Jos van Winkelen gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Een gemiddeld huishouden zou dan jaarlijks 13 tot 20 euro meer kwijt aan zijn aan zijn waterrekening.
Van Winkelen is sowieso niet erg te spreken over de nieuwe wet. Daarin wordt onder meer vastgelegd hoe de drinkwatertarieven en de dividenduitkeringen tot stand moeten komen. Tot nu toe werd dat aan de sector en haar aandeelhouders (gemeenten en provincies) zelf overgelaten. „Typisch een geval van overregulering”, vindt Van Winkelen. „Want de partijen hebben in het verleden bewezen dat heel goed zelf te kunnen. De aandeelhouders hebben bij ons nooit met hun vingers in de suikerpot gezeten.” Afgelopen jaar keerde het grootste waterbedrijf van Nederland 15,2 miljoen euro uit, op een winst van 42,1 miljoen euro.
Ook zou de wet de waterbedrijven verplichten om de paar jaar hun prestaties te vergelijken. „En ook dat gebeurt nu al op vrijwillige basis”, stelt Van Winkelen.
Vitens ontstond krap twee jaar geleden na een omvangrijke fusies van verschillende waterbedrijven. Dat de schaalgrootte vruchten heeft afgeworpen, bewijzen volgens Van Winkelen de cijfers over vorig jaar. Het bedrijf realiseerde een kostenvoordeel van 4 miljoen euro. De komende 2 jaar komt daar nog eens 16 miljoen euro bij. Bovendien kon Vitens door goedkoper te werken de tarieven voor dit jaar gemiddeld genomen met 3,1 procent verlagen. „Daarmee is een klant van Vitens op dit moment net zoveel kwijt aan drinkwater als in 2002”, zegt Van Winkelen trots. Ter vergelijking: de postdiensten zijn sinds 2002 met 20 procent gestegen en een treinkaartje werd zelfs 35 procent duurder.
1 reactie
Reactie from: Waterontharder Bezoeker

Water hoeft eigenlijk helemaal niet zo duur te zijn…