goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Nieuwe kunstlens verhelpt staarWhisky net zo goed voor hart als wijn »
Advertentie

15-05-08

Toegang tot de X-files

Een oudere man die ervan overtuigd is uitverkorene te zijn geweest voor een ruimtereisje met een buitenaards schip. Jammer genoeg zouden de wezens – gekleed in groene overalls – hem uiteindelijk vanwege zijn leeftijd weer buiten hebben gezet. Of een groep Engelse luchtverkeersleiders die in 1984 schoorvoetend toegaven misschien een ufo te hebben gespot.

Het zijn enkele van de honderden verhalen die onderdeel uitmaken van de militaire dossiers over ‘onverklaarbare’ fenomenen die het Britse ministerie van Defensie de afgelopen tientallen jaren heeft verzameld. Zo’n 160 verklaringen worden nu stukje bij beetje vrijgegeven voor het publiek. Na aanhoudende belangstelling van de Britten besloot de National Archives de ‘X-files’ online te zetten, inclusief commentaar van de overheid. Alles is zo opgeschreven dat de privacy van de klokkenluiders niet in het geding komt.

Follow up:

Volgens David Clarke, een ufo-deskundige aan de Sheffield Hallam Universiteit, laat de regering op deze manier zien dat zij het debat in elk geval serieus neemt. ‘Al moeten we er ook weer niet teveel gewicht aan hangen’, zegt de wetenschapper tegen tijdschrift The New Scientist. ‘De overheid wil gewoon zeker weten dat deze dingen geen bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.’

De Britten lijken sowieso wel wat op te hebben met het mysterie rondom ufo’s. Vorig jaar nog nam het aantal ufomeldingen toe met 40 procent, van 97 naar 135 meldingen. Eén van de sightings kwam van een campinggast die beweerde dat zijn hond was ontvoerd door aliens die eerder zijn tent vernielden.

Het merendeel van de meldingen in het online archief is dan ook afkomstig van burgers die vliegende schotels, lichtflitsen boven Waterloo Bridge of gekke graancirkels hebben gezien. Maar er zitten ook verklaringen van militair vliegpersoneel tussen over bijna-botsingen tussen vliegtuigen. Uiteindelijk worden de meeste getuigenverklaringen gewoon afgedaan met een rationele, wetenschappelijke verklaring; het zijn geen ufo’s maar heldere sterren of satellieten. Andere meldingen komen van dronken burgers die bijvoorbeeld plotseling ‘iets geks met veel lichten’ zagen overkomen dat koers zette richting vliegveld.

Groot-Brittannië heeft niet de primeur met de publicatie van haar ufo-geschiedenis. Een jaar geleden zette Frankrijk onder meer getuigenverklaringen en politieverslagen op internet om zo de hulp in te roepen van zoveel mogelijk wetenschappers. Volgens het Franse ruimtevaartagentschap CNES was tot dan toe slechts 9 procent van alle honderden ufo-meldingen wetenschappelijk te verklaren.

Dorian Rooijakkers, voorzitter van de UFO Werkgroep Nederland, zou graag zien dat ook Nederland ooit het voorbeeld volgt. ‘Openheid is altijd goed.’ Zijzelf zag ooit een ‘grillig lichtje dat zigzaggend door de lucht ging en van kleur veranderde’.

De werkgroep krijgt gemiddeld zo’n acht tot tien getuigenverklaringen per week. Daarnaast is er nog een groep potentiële melders die niks zegt ‘omdat ze het gênant vindt’. Rooijakkers: ‘Er ontstaan nu vaak misverstanden terwijl de meeste waarnemingen gemakkelijk op te lossen zijn. Vaak gaat het gewoon om een natuurverschijnsel.’
Frank van Wieren, hoofd voorlichtring bij de Luchtmacht, ziet geen noodzaak in het bijhouden van een ufo-archief. ‘Zo’n een tot twee keer per maand worden we gebeld. Vervolgens doen we navraag bij het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen waar alle vliegbewegingen worden gevolgd. We hebben nog nooit een melding gehad die niet na te trekken was.’

Bij het Vaticaan hebben ze het initiatief van Groot-Brittannië daarentegen wellicht wel met veel belangstelling waargenomen. José Gabriel Funes, directeur van het observatorium, merkte deze week op dat geloven in God best samen kan gaan met het geloof in buitenaardse wezens. Hij voegde daaraan toe dat hij niet uitsluit dat er een planeet bestaat met wezens die ontsnapt zijn aan de erfzonde. Waar ze gezellig in hun blootje rondlopen in de Hof van Eden.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 19:01:40, 345 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (977,099)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (666,672)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,200)
 • Redacteur gezocht! (183,522)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,084)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,560)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,863)
 • Langste huwelijk ter wereld (142,685)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,615)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,352)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,256)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (113,995)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2344296',
FROM_UNIXTIME(1568572766), '/index.php/2008/05/15/toegang_tot_de_x_files', 'direct', '', NULL, 1, '18.207.136.184', 625 )