goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Tom Cruise helpt Victoria Beckham aan filmrolHeld redt treinpassagier »
Advertentie

13-05-08

Onderzoeker redt data van gesmolten Space Shuttle-harddisk

Een medewerker van datarecoverybedrijf Kroll Ontrack is er in geslaagd om onderzoeksdata te herstellen van een gesmolten harddisk die toebehoorde aan de in 2003 verongelukte Space Shuttle Columbia.

De harddisk werd tijdens de Columbia-missie gebruikt om data op te slaan van een onderzoek naar de eigenschappen van xenongas in de ruimte. Hoewel gedurende de missie een groot deel van de bevindingen al naar de aarde was gestuurd, wist datahersteldeskundige Jon Edward de nog ontbrekende data van een zwaar gehavende harddisk te redden. Hierdoor kon het wetenschappelijk onderzoek alsnog worden gepubliceerd.

Follow up:

De schijf was, net als andere brokstukken van de Shuttle, kort na het ongeluk gevonden in de Amerikaanse staat Texas en werd na zes maanden door de Nasa naar Kroll Ontrack gestuurd. Volgens Edwards bestond de nauwelijks meer als zodanig herkenbare harde schijf op het eerste gezicht uit niet meer dan twee stukken metaal die aan elkaar kleefden. De harddisk was tijdens de ontploffing van de Columbia-shuttle in de atmosfeer overduidelijk ernstig verbrand en gedeeltelijk gesmolten. Edwards constateerde verder dat niet niet alleen plastic en metalen onderdelen waren gesmolten, maar dat ook de beschermlaag, die de platters tegen stof en vuil moest beschermen, was aangetast.

Toch bleken de platters van de 340 Megabyte-schijf bij nadere inspectie niet onherstelbaar beschadigd; de harddisk was slechts voor de helft gevuld met onderzoeksdata en juist dit gedeelte bleek relatief intact, waardoor een reddingspoging kon worden ondernomen. Ook bleek het gehanteerde bestandssysteem afkomstig te zijn van een oude DOS-variant, waardoor de data ongefragmenteerd was weggeschreven. Door de platters met een chemische substantie te reinigen en ze in een nieuw loopwerk te plaatsen, kon Edward 99 procent van de verloren gewaande data terughalen. Het gehele recovery-proces nam twee dagen in beslag, zo bericht AP. Helaas bleken twee andere schijven die na de noodlottige Shuttle-missie waren teruggevonden zodanig te zijn beschadigd dat hersteloperaties onmogelijk bleken.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 22:01:32, 596 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,081)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,257)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,923)
 • Redacteur gezocht! (184,249)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,180)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,569)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,253)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,632)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,601)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,834)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,577)
 • More...


Archief


XML Feeds