Opletten, maar geen paniek
Een eigen huis is een prima investering voor de toekomst. Althans, zo dachten Nederlanders er tot voor kort over. Maar alarmerende berichten over de Nederlandse huizenmarkt zijn niet van de lucht: vorige maand presenteerde de Nederlandse Vereniging voor Makelaars nog sombere kwartaalcijfers over kelderende huizenprijzen.
Vervolgens kwam het International Monetair Fonds met een vernietigend rapport waarbij de Nederlandse huizenmarkt als een zeepbel werd weggezet. Het IMF moest zijn verhaal direct nuanceren, maar de schrik zit er sindsdien goed in. En nu trekt ook de Nederlandse Vereniging van Hypothecaire Planners (NVHP) aan de bel.
Volgens het overkoepelende hypotheekadviesorgaan wordt het voor mensen steeds moeilijker hun hypotheek te betalen. Amerikaanse hypotheekverstrekkers die mensen mét een schuld toch aan een hypotheek hielpen, hebben zich in rap tempo teruggetrokken uit de Nederlandse markt. Voorbeelden zijn GMAC, de aan General Motors verbonden hypotheekverstrekker, en Hypotrust. Klanten van deze bedrijven dreigen nu in de problemen te komen.‘
Dit is niet het enige effect van de Amerikaanse hypotheekcrisis’, stelt NVHP-voorzitter Peter Wormskamp. ‘Ook reguliere bedrijven moeten hun rente omhoog schroeven om hypotheken te kunnen verstrekken. Ik wil niemand een crisis aanpraten, maar ik zeg wel: denk goed na over welke hypotheek je afsluit.’Toch vinden deskundigen een vergelijking met Amerika overtrokken. Immers, Nederland heeft weinig grond om op te bouwen, waardoor de vraag naar woningen blijft stijgen. Dat is anders in Amerika, waar grootschalige nieuwbouw de huizenprijzen juist drukt.
‘De Nederlandse huizenmarkt lijkt helemaal niet op de Amerikaanse’, zegt Bob Maas, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. ‘In Amerika zijn in het wilde weg hypotheken verstrekt. Hier is veel toezicht op de markt.’ Dat bevestigt Wim Flinkweert, marketing manager bij de Postbank. ‘Wij houden ons aan normen die we met alle banken hebben afgesproken. We verstrekken wel hypotheken aan mensen zonder vast inkomen, maar kijken dan zeer zorgvuldig naar het arbeidsverleden.’ Overigens valt het de Postbank op dat starters op de huizenmarkt al heel voorzichtig zijn.
‘Ze kiezen vaker voor een spaarhypotheek en niet voor een lucratieve maar risicovolle beleggingshypotheek. Bovendien lenen ze bij voorkeur niet het maximaal mogelijke bedrag.’ En dat is volgens Bob Maas wél zo verstandig in deze tijden van potentiële crisis: ‘Een huis kopen is nog steeds een prima investering. Maar ik raad starters aan geen risico te nemen die ze niet kunnen dragen.’