goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Compleet nieuw gezin doet intrede in GTSTOuders laveloos bij kinderen »
Advertentie

08-05-08

Geld wordt steeds minder waard

Het is nu wetenschappelijk bewezen: vroeger was uw geld meer waard. Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis heeft op zijn website een koopkracht-omrekenmachine.

In Frankrijk beheerst het onderwerp 'koopkracht' de gesprekken. Vergelijkingen met de goeie ouwe tijd van voor de euro zijn aan de orde van de dag. 'Een stokbrood kostte toen drie francs (46 eurocent) en nu negentig eurocent,' aldus een veelgehoorde klacht. Bij een Coca-Colafabriek in de buurt van Parijs wordt gestaakt. De inzet is meer loon. Van werkgeverszijde is drie procent geboden. Onaanvaardbaar, vinden de stakers. De voorgestelde verhoging compenseert nauwelijks de inflatie.

Follow up:

Koopkracht, inflatie... als ik die begrippen tegenkom, keer ik in gedachte vaak terug naar de dag waarop ik het huis uitging. We schrijven 1983. Ik was 32, was er dus allerminst vroeg bij. Sommige mensen zijn laatbloeiers, zullen we maar zeggen. Mijn vader zag mij bepaald niet met lede ogen gaan. Hij honoreerde mijn vertrek met een schenking van tweeduizend gulden. Mijn vader was er veel aan gelegen zijn kinderen gelijk te behandelen. Voortrekken kwam in zijn vocabulaire niet voor. Bij haar huwelijk in 1966 had mijn vroeg bloeiende zuster tweeduizend gulden gekregen. Nu vloog ik uit en kreeg die tweeduizend gulden ook. Mijn vaders redenatie was zo gek nog niet. Alleen hield hij er geen rekening mee dat tweeduizend gulden in 1966 iets anders was dan tweeduizend gulden in 1983.

Welk bedrag had in 1983 dezelfde koopkracht als fl 2000,– in 1966? Antwoord: fl 5640,17. Met háár tweeduizend gulden kon mijn zuster dus veel meer kopen dan ik met de mijne.

Dat ik het antwoord op de vraag zo precies weet, dank ik aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Deze in Amsterdam gevestigde onderzoeksinstelling heeft op zijn website een koopkracht-omrekenmachine, die het voor mij becijferde. Me verplaatsend naar het eurotijdperk, laat ik de machine nog wat meer rekenwerk doen. Welk bedrag heeft vandaag dezelfde koopkracht als fl 2000,– in 1966? Uitkomst: € 4068,77. Om nog eens te doen uitkomen dat de schenking aan mijn zuster in feite meer om het lijf had dan die aan mij, laat ik de machine uiteraard ook berekenen welk bedrag vandaag dezelfde koopkracht heeft als fl 2000,– in 1983. Uitkomst: € 1442,78.

Smullen geblazen, die IISG-koopkracht-omrekenmachine! Groter vermaak dan de tv-beelden van oud-Hollandse activiteiten in het oranje gekleurde Makkum.

Mijn vader heeft er geen moment bij stilgestaan. Hem dat aan te rekenen, was verre van mij. Nee zeg, geen sprake van! Met tweeduizend gulden schoon in het handje waande ik me de koopkracht in eigen persoon. Als het op geld aankwam, gold voor mij in die tijd dat alles veel was. Want ik had niets, noppes, geen rooie rotcent. 'Geen klote, geen donder, geen reet,' om met de dichter Jules Deelder te spreken.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 01:01:46, 398 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,702)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,404)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (413,112)
 • Redacteur gezocht! (184,476)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,215)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,570)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,421)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,692)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,635)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,983)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,737)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2441344',
FROM_UNIXTIME(1569123954), '/index.php/2008/05/08/geld_wordt_steeds_minder_waard', 'direct', '', NULL, 1, '35.175.191.150', 154 )