goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Trekt blond engeltje moordend rond?Aanklacht na biertje »
Advertentie

06-05-08

China spioneert al twintig jaar in België

De Belgische Staatsveiligheid heeft ontdekt dat er cyberaanvallen zijn gebeurd op Belgische computers. Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) verdenkt de Chinese overheid van spionage. Volgens Kristof Clerix, journalist bij het maandblad MO* en auteur van het boek Vrij Spel, zijn buitenlandse geheime diensten in België helemaal niet zo nieuw. 'China heeft een lange traditie in spionage.'

'China is al eeuwen bezig met spionage', zegt Kristof Clerix. Hij werkt als journalist bij het mondiale magazine MO* en schreef twee jaar geleden 'Vrij Spel', een boek over de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten in België.

Follow up:

'In 1990 werd er al gewag gemaakt van een eventuele spionagedreiging', zegt Clerix. 'De toenmalige administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Stéphane Schewebach, merkte op dat de Chinese geheime dienst in België actief was en "net als de Russen geïnteresseerd was in spitstechnologie." Dat wil dus zeggen dat onze inlichtingendienst China al zeker een kleine twintig jaar in het oog houdt.'

Clerix: 'In zijn jaarrapport van 2004 beschrijft de Staatsveiligheid China als een economische grootmacht die zijn technologische en wetenschappelijke kennis vooral uit het buitenland moet halen. Via spionage dus. In augustus 2007 maakte het Duitse weekblad Der Spiegel een rapport over Chinese spionage in Europa. Daaruit bleek dat een paar maanden voordien de computers van ministeries in Berlijn gehackt werden door China.'

China toont zich heel actief in West-Europa. Behalve Duitsland hadden ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland te kampen met diverse cyberaanvallen. 'In het nieuwste jaarverslag van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD staat dat "in 2007 concrete dreigingen aan het licht kwamen van inbreuken op vitale ICT-netwerken zouden gepleegd worden vanuit China". Nu onze buurlanden allemaal het slachtoffer werden van cyberaanvallen, luidde de vraag niet of België ook zou uitpakken met het nieuws over cyberaanvallen, maar wanneer', zegt Clerix.

De MO*-journalist vraagt zich af of er vandaag onderliggende motieven zijn om het nieuws over cyberaanvallen wel te brengen, terwijl dat vroeger niet gedaan werd.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 01:01:42, 230 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,093)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,262)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,923)
 • Redacteur gezocht! (184,249)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,180)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,569)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,253)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,632)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,601)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,834)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,577)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2419953',
FROM_UNIXTIME(1568990812), '/index.php/2008/05/06/china_spioneert_al_twintig_jaar_in_belgi', 'direct', '', NULL, 1, '18.204.2.53', 154 )