goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Hoogheemraadschap Rijnland betreurt tweede incassoBelastingdienst publiceert inkomens Italianen »
Advertentie

05-05-08

Afkeer van Duitsers ebt weg

Nederlanders denken bij Duitsers niet meer meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Negen op de tien mensen zeggen dat de oorlog geen negatieve invloed meer heeft op de wijze waarop ze over de oosterburen denken.

Dat blijkt uit het gepresenteerde Nationaal Vrijheidsonderzoek 2008. Vroeger werd het beeld van Duitsers wel negatief beïnvloed door de oorlog, geeft bijna de helft aan. Vooral 65-plussers leefden met een antipathie, maar stellen dat het met de jaren is verdwenen. Slechts een kwart van de ouderen heeft nooit het idee gehad dat de Tweede Wereldoorlog hun mening over de Duitsers heeft beïnvloed. Voor drie procent van de ondervraagden geldt dat ze hun mede-Europeanen nog steeds afwijzen en dat zal volgens hen nooit veranderen. De eigen mening mag op dit moment dan overwegend positief zijn, ruim een derde van de ondervraagden denkt dat de Tweede Wereldoorlog nog wel van invloed is op de wijze waarop andere Nederlanders tegen Duitsers aankijken.

Follow up:

"Het vooroordeel leeft nog steeds. We denken van elkaar dat we argwanend tegen de Duitse buren aankijken", stelt Nine Nooter, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. " Maar de maatschappij is veranderd. We hebben oog gekregen voor het feit dat ook veel gewone burgers daar geleden hebben onder het bewind van de nazi's en de bombardementen. Daarnaast zal ook meespelen dat oorlogsgetroffenen in Nederland maatschappelijke erkenning hebben gekregen. Net na de oorlog was er vooral aandacht voor het verzet, daarna voor de vervolgingsslachtoffers, daarna voor de zigeuners en, hoewel minimaal, pas heel laat ook voor de dwangarbeiders. Die erkenning heeft geholpen bij de verwerking."

De Japanners hebben nooit echt te lijden gehad onder negatieve beeldvorming door de oorlog. Twee derde van de ondervraagden geeft aan dat ze nooit negatief tegen de Japanners hebben aangekeken. Voor mensen boven de vijftig geldt wel dat het merendeel door de jaren heen milder is gaan kijken naar de 'jappen die fout waren'. Op de vraag aan welke oorlog men spontaan denkt wanneer er over 'de oorlog' wordt gesproken, antwoordt 40 procent de Tweede Wereldoorlog. Vijf jaar geleden was dit nog 51 procent. Een ruime meerderheid denkt aan actuele conflicten, bijvoorbeeld in Irak (22 procent), Afghanistan (19 procent), in Afrika of aan het Midden-Oosten.

Hoewel meer dan 70 procent van de Nederlanders meent dat herdenken en vieren op 4 en 5 mei actueel blijven zolang er oorlog en onderdrukking bestaan, heeft een grote meerderheid geen notie van de omvang van het probleem op wereldschaal. Op dit moment zijn er wereldwijd ruim dertig gewapende conflicten. Ruim 40 procent van de Nederlanders denkt dat het er minder zijn dan tien en kent alleen de grote conflicten.

Er bestaat ook een gebrek aan kennis over het aantal mensen dat op de vlucht is voor oorlogsgeweld (35 miljoen vluchtelingen en ontheemden). Dertig procent van de ondervraagden geeft aan het helemaal niet te weten en nog eens ruim 50 procent denkt dat er minder dan 25 miljoen vluchtelingen zijn. Uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2008 blijkt dat het draagvlak voor 4 en 5 mei onverminderd hoog is. Ruim tachtig procent vindt dat herdenken op 4 mei en vieren op 5 mei ook in de toekomst moet blijven bestaan.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 02:01:53, 449 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,674)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,144)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,857)
 • Redacteur gezocht! (184,218)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,158)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,568)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,866)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,241)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,627)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,589)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,822)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,564)
 • More...


Archief


XML Feeds