goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Wie het hardst huilt....Autohamer zinloos zonder instructies »
Advertentie

04-05-08

Kiwi's wespvrij door parfum NL

De wespenoverlast bij telers van kiwi's, wijndruiven en grapefruits in Nieuw-Zeeland wordt straks aangepakt met een Nederlandse parfum voor wespenkoninginnen.

Het Nieuw-Zeelandse onderzoeksinstituut Landcare Research heeft verschillende experimenten met de Nederlandse lokstof uitgevoerd en is zo enthousiast dat het 't goedje onder licentie in eigen land wil produceren.

De parfum lokt wespenkoninginnen over grote afstand naar een val toe in de tijd dat ze op zoek zijn naar een nieuwe nestplaats. Het middel van het bedrijf IRP uit Hilversum is in Nederland vorig jaar voor het eerst bij restaurants, terrasjes en pretparken ingezet.

Follow up:

"Rond deze tijd van het jaar worden we vaak gebeld met vragen over wespenmaatregelen en er is grote interesse voor deze methode", zegt onderzoeker Richard Toft van Landcare. "We waren blij verrast toen we er testen mee deden. Er werden tientallen wespenkoninginnen gevangen per val. Niet elke koningin maakt natuurlijk een nest, en de proef was van bescheiden omvang, maar dit biedt zeer goede perspectieven. Hopelijk komt het snel beschikbaar voor de telers die worstelen met wespenproblemen."

De Nederlandse uitvinder van het middel denkt dat het koninginnenparfum, waarvan het recept geheim blijft, snel de wereld over zal gaan. " Binnenkort gaan we naar Nieuw-Zeeland om de contracten voor productie te tekenen", zegt directeur Sweder de Bruijn van IRP. "In Nieuw-Zeeland hebben ze last van de wespen omdat ze het fruit aanvreten, maar ook veel werknemers in het ziekenhuis doen belanden door steken."

In Nederland is bij de horecagroothandels van Hanos de lokstof vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd in speciale wespenlokdoosjes onder de noemer Wasp Go. Dit jaar wordt de verspreiding opgeschaald via Hocras en komen daar voor de particuliere markt ook diverse tuincentra bij zoals Welkoop en Duke Fauna. De Bruijn: "Ook zijn ongediertebestrijdingbedrijven ermee gaan werken."

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 12:01:29, 334 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,051)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,252)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,920)
 • Redacteur gezocht! (184,248)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,178)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,569)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,253)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,632)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,601)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,834)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,577)
 • More...


Archief


XML Feeds