goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Chocolade tegen gebroken hartMicrosoft trekt SP3 voor XP weer terug na problemen »
Advertentie

02-05-08

"Computers zijn slecht voor hersenen van jonge mensen" - Wetenschap - nieuws - Knack.be

volgens een van de prominentste Britse wetenschappers is de nieuwe informatietechnologie slecht voor de ontwikkeling van de hersenen van
jonge mensen.

Het langdurig doorbrengen achter een computer veroorzaakt nogal wat neveneffecten bij jonge mensen: sociale vervreemding en de gevolgen van twijfelachtige gewelddadige games zijn er enkele van.

Barones Susan Greenfield, hoogleraar aan de universiteit van Oxford, voorzitter van de Britse Royal Institution en een sleutelfiguur in de zoektocht naar remedies voor ziektes als Alzheimer en Parkinson, gaat verder. In haar boek 'ID: The quest for identity in the 21ste century' waarschuwt ze dat door die computerverslaving de hersenen van jonge mensen zich anders gaan ontwikkelen dan bij voorgaande generaties. Voor alle duidelijkheid: anders betekent hier "minder goed".

"De hersenen", zo schrijft ze, "hebben een grote flexibiliteit en een belangrijke verandering in onze omgeving en ons gedrag heeft onvermijdelijk gevolgen voor het brein". Dat kan volgens haar leiden tot negatieve consequenties zoals het vervangen van echte contacten door virtuele ervaringen, de invloed van kant-en-klare menukeuzes, in plaats van vrije keuze of het communiceren met teksten zonder werkwoorden en andere elementen die noodzakelijk zijn voor complexe redenering.

Verlies van identiteit

Bovenal trekt de barones van leer tegen games, tegen wat zij beschrijft als "de dominantie van procedure over inhoud". Want "hoe meer tijd er wordt besteed aan het spelen van games, des te minder tijd blijft er over voor het leren van specifieke feiten en het zoeken van een verband tussen die feiten. En daardoor dreigt een volgende generatie niet in staat te zijn om zeer persoonlijke conceptuele kaders uit te werken, die de basis zijn van ons onderwijs en onze individuele identiteit".

"Dat komt allemaal doordat veelvuldig computergebruik zorgt voor een grotere hoeveelheid dopamine, een stof in de hersenen die (ook) verantwoordelijk is voor alle vormen van verslaving door een gevoel van welbehagen te veroorzaken. Wat dan weer de activiteit van bepaalde hersencellen afremt waardoor het bewustzijn van de betekenis van onze daden afneemt".

De Britse vorser legt zelfs een verband tussen de manier waarop nieuwe informatietechnologieën een verlies van identiteit kunnen veroorzaken en de manier waarop haar specialiteit, de ziekte van Alzheimer, de identiteit van de patiënt verwoest.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 02:01:47, 434 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,948)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,216)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,898)
 • Redacteur gezocht! (184,238)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,175)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,568)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,250)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,630)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,598)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,832)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,574)
 • More...


Archief


XML Feeds