goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Artiesten krijgen geen cent van opbrengst auteursrechtszakenGebruik lasergun acceptabel »
Advertentie

06-03-08

TLS: ov-chipkaart is veilig genoeg

Trans Link Systems, verantwoordelijk voor de invoering van de ov-chipkaart, stelt dat op basis van TNO-onderzoek het systeem gewoon kan worden ingevoerd. Het valt echter nog altijd niet uit te sluiten dat de chipkaart wordt gekraakt.

Volgens het onderzoeksrapport van TNO, dat openbaar werd gemaakt, is een investering van ongeveer zesduizend euro voldoende om de benodigde hardware aan te schaffen om de crypto01-versleuteling van de Mifare Classic 4k-chip te kunnen kraken. Opvallend genoeg stelt TNO echter dat er slechts een 'theoretische mogelijkheid is dat criminele organisaties een commercieel plan ontwikkelen met het doel de ov-chip te kraken', terwijl het instituut ook aangeeft dat de gebruikte chip op termijn geheel kan worden gekraakt.

Follow up:

De onderzoekers stellen dat Trans Link Systems binnen een jaar of twee een beter beveiligde rfid-chip moet invoeren, zodat misbruik kan worden voorkomen. Daarnaast moet het bedrijf niet nader gespecificeerde maatregelen nemen om de kans op fraude verder te verkleinen. Trans Link Systems stelt echter dat het in de backend van het systeem afwijkende transacties kan signaleren en eventueel kaarten kan blokkeren. Het bedrijf zou tot nu toe nog geen pogingen tot fraude hebben gesignaleerd.

TNO stelt in zijn onderzoeksrapport verder dat het saldo op de ov-chipkaart niet door anderen kan worden misbruikt. Toch zouden de ov-bedrijven de kosten voor elke geslaagde hackpoging aan de gedupeerden moeten vergoeden. Reizigers hoeven zich in elk geval geen zorgen te maken over de gevaren voor de privacy; op de chip zou alleen de geboortedatum van de gebruiker zijn opgeslagen.

De ov-chipkaart moet in de toekomst in geheel Nederland als betaalmiddel voor alle reizen in het openbaar vervoer gebruikt gaan worden, maar begin januari werd duidelijk dat de Mifare-chip door Duitse hackers was gekraakt. Een week later slaagde een student van de Radboud Universiteit er in om de slechter beveiligde dagkaart te kopiëren, zodat hij moeiteloos met de Rotterdamse metro kon reizen. De lekken waren voor staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga aanleiding om een 'aanvalsplan' op te stellen om de problemen op te lossen. Het nu vrijgegeven TNO-onderzoek is daarvan de eerste stap.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 00:01:42, 267 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,989)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,491)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (413,194)
 • Redacteur gezocht! (184,614)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,220)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,570)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,523)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,765)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,637)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (117,076)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,845)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2448887',
FROM_UNIXTIME(1569169260), '/index.php/2008/03/06/tls_ov_chipkaart_is_veilig_genoeg', 'direct', '', NULL, 1, '3.226.243.130', 154 )