goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Student wordt slapend rijkArtiesten krijgen geen cent van opbrengst auteursrechtszaken »
Advertentie

06-03-08

Hyves verrijking van het sociale leven

Krabbelen, tikken en bloggen: bijna zes miljoen Nederlanders doen het regelmatig via de netwerkwebsite Hyves.nl. Eva Kol schreef een boek over het fenomeen, dat drieënhalf jaar geleden werd opgestart door drie vrienden. „Hyves is een verrijking van het sociale leven.”

Kol was betrokken bij de oprichting; ze liep stage bij Hyves en werkte er daarna nog een paar jaar. „Hyves is gebaseerd op de Amerikaanse netwerksites Friendster en Orkut”, vertelt de auteur, die Nieuwe Media en Communicatie- en Informatiewetenschappen heeft gestudeerd. „Beter goed gejat dan slecht verzonnen.” Het internetbedrijfje groeide in een paar jaar tijd uit tot het populairste vriendennetwerk van Nederland.

Follow up:

Het boek beschrijft het ontstaan, de groei en de daarbij behorende problemen. „Het is een reis door het multimediaplatform dat Hyves is geworden”, zegt Kol. Het staat ook bol van de verhalen, die de schrijfster in de afgelopen jaren verzamelde. „Over liefde via Hyves, artiesten die er hun muziek promoten, mensen die hun baan te danken hebben aan de netwerksite en een schrijfster die er publiek vond voor haar schrijfsels.”

Kol, die een halfjaar geleden stopte met werken bij Hyves en door een studiebegeleider werd gestimuleerd het boek te schrijven, schuwt geen kritiek. „Ik ben onafhankelijk. Ik wilde niet alleen reclame maken, maar juist ook een kritische benadering kiezen. Ik heb leden om kritiek gevraagd en daarop kwamen vooral kanttekeningen over het gebruikersgemak.”

Hoewel profielen van leden tegenwoordig kunnen worden afgeschermd, maakt niet iedereen daar gebruik van. En dat kan wel eens negatieve gevolgen hebben. „Die verhalen komen ook aan bod”, vertelt Kol, die onder meer schrijft over iemand die werd ontslagen vanwege een krabbel (een korte boodschap die bij andere leden op de pagina kan worden geplaatst). „Mensen beseffen vaak niet wat voor impact het heeft om allerlei informatie op hun pagina te zetten.”

De 26-jarige Amsterdamse maakt zelf nog altijd veel gebruik van Hyves. „Ik zit er bijna dagelijks op. Iedereen komt op die site bij elkaar. Het vervangt voor mij ook wel mijn e-mail en mobieltje.” Ze vindt dat de vriendennetwerksite geen hype meer kan worden genoemd. „Het is nu zodanig groot dat het van invloed is op de levens van mensen.”

De toekomst van Hyves ziet ze positief in. „Ik denk dat het blijft bestaan, maar wellicht in een andere vorm. Het zou kunnen dat het wordt overgenomen door een grote partij. Ze gaan vast ook veel innoveren. Maar”, waarschuwt ze, „dan moeten ze wel oppassen dat mensen straks niet verdrinken in alle functies.”

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 01:01:52, 467 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (979,995)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,492)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (413,195)
 • Redacteur gezocht! (184,625)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,221)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,570)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,533)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,765)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,637)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (117,076)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,845)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '2449152',
FROM_UNIXTIME(1569170892), '/index.php/2008/03/06/hyves_verrijking_van_het_sociale_leven', 'direct', '', NULL, 1, '3.226.243.130', 154 )