goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Verslaafden binnenhouden kan nietJonge joyriders (15) rammen politieauto's in achtervolging »
Advertentie

04-03-08

Inhaalassistent voorkomt veel verkeersdoden

Inhalen op tweestrookswegen verloopt beter als bestuurders gebruikmaken van een zogenoemde inhaalassistent, een systeem dat aangeeft wanneer het veilig is om in te halen.

Dit systeem voorkomt dat waaghalzen inhalen als het eigenlijk niet veilig is en daarnaast kan het voorzichtige bestuurders helpen om langzamere voorliggers in te halen. Dit stelt onderzoeker ir. Geertje Hegeman, die op dit onderwerp aan de TU Delft promoveert.

Follow up:

Jaarlijks vallen er in Nederland minstens 25 doden bij mislukte inhaalmanoeuvres. In het buitenland liggen die getallen veel hoger. Onderzoekster Geertje Hegeman ontwierp daarom een waarschuwingssysteem (de inhaalassistent) waarbij een groen lampje aangeeft wanneer het veilig is om in te halen. Zo niet, dan blijft het lampje rood. Ze testte dit in een rijsimulator op een tweestrooksweg. Haar conclusie is dat de inhaalassistent het comfort van de weggebruiker verhoogt en ook de veiligheid en efficiëntie positief kan beïnvloeden.

Hegeman bracht in kaart hoe nu wordt ingehaald, door waarnemingen op de N305 Almere-Zeewolde. De waargenomen inhaalmanoeuvres duren gemiddeld zo’n acht seconden. Tien procent van de inhalers heeft minder dan drie seconden over totdat de tegenligger arriveert. Op basis van deze waarnemingen is een inhaalassistent ontworpen, die onder andere is getest in een rijsimulator.

Een interessant resultaat dat uit het onderzoek van Hegeman in de rijsimulator naar voren kwam, zijn de inhaalverschillen tussen mannen en vrouwen. Van de deelnemende 12 mannen en 12 vrouwen haalden de vrouwen meer in wanneer ze met de assistent reden, terwijl mannen juist minder gingen inhalen. Hierdoor wordt het rijverschil tussen mannen en vrouwen dus kleiner. Mannen gingen met de assistent bovendien minder slingeren (ze doen dat normaal om te kijken of er een tegenligger aankomt), wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Een inhaalassistent van Hegeman is nog niet commercieel beschikbaar. Hegeman: ‘De benodigde techniek is nog volop in ontwikkeling. BMW heeft in zijn duurdere modellen al wel een soort omgekeerde inhaalassistent die aangeeft wanneer het niet veilig is om in te halen. Dit gebeurt mede op basis van GPS; het systeem weet dus vrij precies wanneer er bochten of heuvels aankomen. Vooral uit angst voor claims, durft BMW echter nog niet actief het groene licht te geven voor inhalen.’

Naast GPS is voertuig-voertuigcomunicatie tussen alle voertuigen volgens Hegeman noodzakelijk om een goed inhaaladvies te kunnen geven. Dit is weliswaar een onderwerp waar veel onderzoek naar gedaan wordt (bijvoorbeeld ten behoeve van anti-botsingsystemen) maar volgens Hegeman kan het nog wel tien jaar duren voordat de eerste inhaalassistent op de markt komt.

Een voordeel van de inhaalassistent ten opzichte van andere oplossingen om inhalen comfortabeler en veiliger te maken (inhaalverboden of inhaalstroken) is dat de assistent overal ter wereld toepasbaar is. Zeker in bijvoorbeeld de Oost-Europese landen met veel tweestrookswegen en relatief lange rechte stukken weg zijn de verwachte effecten van de inhaalassistent groot.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 09:01:55, 490 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Augustus 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (965,680)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (664,518)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (409,203)
 • Redacteur gezocht! (179,326)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (157,469)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,500)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,827)
 • Langste huwelijk ter wereld (138,951)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,508)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (115,597)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (113,233)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,670)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '1934974',
FROM_UNIXTIME(1566519342), '/index.php/2008/03/04/inhaalassistent_voorkomt_veel_verkeersdo', 'direct', '', NULL, 1, '18.206.13.39', 625 )