goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Smurfen AH 'gevaarlijk' voor peutersGrootste gamesbeurs Europa verkast naar Keulen »
Advertentie

04-03-08

Borstvoeding lijkt te beschermen tegen luchtweginfecties

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben een kleinere kans op wheezeklachten (een piepende ademhaling die duidt op aanleg voor astma) dan baby’s die vanaf de geboorte flesvoeding krijgen. Naarmate er na het tweede jaar langer wordt gewacht met overstappen op koemelkproducten of andere voedingsmiddelen neemt wel de kans op eczeem toe.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Bianca Snijders waarop ze vrijdag 22 februari promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Het onderzoek maakt deel uit van de omvangrijke KOALA-studie naar de mogelijke oorzaken voor het toenemend aantal allergieën onder de westerse bevolking.

Follow up:

KOALA staat voor ‘Kind Ouder en gezondheid: Aandacht voor Leefwijzen en Aanleg’. Het onderzoek bestudeert een breed scala van factoren waaronder infecties, voeding, leefstijl en genetische aanleg en richt zich daarbij vooral op leefstijl, borstvoeding en de rol van de microbiële darmflora. 2800 moeder-kindparen worden sinds 2000 gevolgd voor deze studie, waarop eerder al twee onderzoekers promoveerden: John Penders op de rol van de darmflora en Ischa Kummeling op antibiotica en biologische zuivel.

Bianca Snijders richt zich met haar proefschrift ‘Breastfeeding and Infant Atopic Manifestations’ op de rol van borstvoeding in het voorkomen van allergieën; een controversieel onderwerp sinds jaren. Snijders’ onderzoek suggereert dat borstvoeding kinderen beschermt tegen luchtweginfecties, zoals astma. De effecten van borstvoeding op eczeem zijn minder duidelijk, maar als de moeder geen astma of allergieën heeft, blijken de kansen op eczeem wel kleiner. Snijders vond geen sterk bewijs dat borstvoeding beschermt tegen allergieën tot het tweede levensjaar. Wel vergroot het uitstellen van de inname van koemelkproducten of andere voedingsmiddelen na het tweede levensjaar de kans op eczeem.

De promovenda denkt dat de combinatie borstvoeding, gevolgd door koemelk en andere voedingsmiddelen mogelijk kan leiden tot ‘orale tolerantie’. Dit houdt in dat ons afweersysteem onschuldige stoffen zoals voedselallergenen niet als "vreemd" beschouwt. Bij gezonde mensen is het mechanisme van orale tolerantie intact waardoor ze bijvoorbeeld gewoon pinda's kunnen eten zonder een allergische reactie te krijgen. Als het mechanisme van orale tolerantie verstoord is, kan dit mogelijk leiden tot allergie. Snijders wijst echter op de noodzaak van vervolgonderzoek voordat een gewijzigd advies rond borstvoeding en de introductie van koemelk gerechtvaardigd is.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 13:01:02, 494 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Augustus 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (965,680)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (664,518)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (409,207)
 • Redacteur gezocht! (179,326)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (157,469)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,500)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,827)
 • Langste huwelijk ter wereld (138,951)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,508)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (115,597)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (113,233)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,670)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '1934978',
FROM_UNIXTIME(1566519360), '/index.php/2008/03/04/borstvoeding_lijkt_te_beschermen_tegen_l', 'direct', '', NULL, 1, '18.206.13.39', 625 )