goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Microsoft publiceert lijst met door Vista SP1 geplaagde software15 procent riskeert armoede »
Advertentie

03-03-08

Potgrond kan bron legionella zijn

De overheid moet potgrond veel beter controleren op de legionellabacterie. Daarvoor pleit legionelladeskundige Jeroen den Boer in een onderzoek waarop hij binnenkort promoveert. Het magazine van het Amsterdamse AMC-ziekenhuis publiceert een artikel over zijn onderzoek.

Ook moet er volgens de promovendus veel meer aandacht komen voor koeltorens als potentiële besmettingsbronnen en drinkwater dat uit meren en rivieren wordt gewonnen.

Het huidige preventiebeleid van de overheid schiet volgens de promovendus ernstig tekort. Het is veel te algemeen, vindt hij, en mist daardoor zijn doel.

Follow up:

Den Boer heeft jaren geïnventariseerd waar de legionellabacterie en veteranenziekte voorkomen in Nederland. Hij hoort van besmette patiënten regelmatig dat ze in de weken rond hun besmetting in een tuincentrum zijn geweest. „Soms hebben ze daar helemaal geen planten of potgrond in hun handen gehad, maar toch zijn ze besmet geraakt.” Volgens hem kan dat via de lucht zijn gebeurd.

De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken, een soort longontsteking die dodelijk kan zijn. In Nederland stierven in 1999 21 mensen aan de ziekte, die ze in het Westfriese Bovenkarspel hadden opgelopen. Ongeveer 200 mensen raakten besmet. De besmetting deed zich voor op een beurs waar de bacterie zich had genesteld in een bubbelbad dat tentoon werd gesteld.

Per jaar wordt bij ongeveer vierhonderd Nederlanders veteranenziekte vastgesteld. Ongeveer de helft van hen heeft de besmetting in Nederland opgelopen. Van de patiënten overlijdt ongeveer 5 procent.

Na de uitbraak in Bovenkarspel heeft de overheid een grootscheeps preventiebeleid opgezet. De bacterie nestelt zich vaak in leidingen voor warm water. Instellingen als ziekenhuizen, sauna's en zwembaden moeten sindsdien hun waterleidingen regelmatig desinfecteren en doorspoelen. Ook moeten medewerkers daarover logboeken bijhouden.

Volgens Den Boer werkt het systeem niet. „Er doen zich regelmatig besmettingen voor bij instellingen die kunnen aantonen dat ze zich keurig aan de regels hebben gehouden.” Ook hekelt hij het gebrek aan slagvaardigheid van de overheid als eenmaal een besmetting is aangetoond. „Er zijn veel te veel partijen bij de bestrijding betrokken. Niemand weet precies wie wanneer geacht wordt iets te doen.”

Het is volgens Den Boer veel zinvoller om bij de bestrijding maatregelen te nemen in gebieden waar de veteranenziekte daadwerkelijk is geconstateerd, zoals bijvoorbeeld in gebieden waar het drinkwater uit het oppervlaktewater wordt gewonnen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Limburg, en Noord- en Zuid-Holland. In Brabant, waar het water uit de grond wordt opgepomd, komt de ziekte volgens Den Boer veel minder voor.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 13:01:46, 692 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < September 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (978,971)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (667,218)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (412,900)
 • Redacteur gezocht! (184,239)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (158,176)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,568)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,867)
 • Langste huwelijk ter wereld (143,250)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,630)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (117,598)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (116,832)
 • Recordaantal wijzigingen in Times Atlas (114,575)
 • More...


Archief


XML Feeds