Amsterdamse grachten nog niet op Unesco-lijst
De voordracht van de Amsterdamse grachtengordel voor de Werelderfgoedlijst van Unesco loopt een jaar vertraging op.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet in samenwerking met de gemeente Amsterdam alle benodigde papieren uiterlijk 1 februari indienen, maar dat lukt niet.
Verantwoordelijk projectleider Karel Loeff van het Amsterdams gemeentelijk Bureau Monumenten & Archeologie bevestigde een bericht hierover in Het Parool.
Reden voor het uitstel is dat Unesco in juli met een aanvullende eis kwam waaraan kandidaten voor de lijst moeten voldoen. Het ministerie en de gemeente moeten nu ook een zogeheten managementplan opstellen.
Daarin moeten zij aannemelijk maken dat het toekomstig overheidsbeleid het stadsgezicht van de grachtengordel voldoende beschermt.
Het ministerie kan nu pas volgend jaar februari opnieuw een aanvraag indienen bij het World Heritage Committee in Parijs. Dat velt daar dan in de daaropvolgende zomer een oordeel over.
De zeventiende-eeuwse grachtengordel omvat het gebied rond de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.
Op de Unesco-lijst staan al een aantal Nederlandse monumenten: de Stelling van Amsterdam, het voormalig eiland Schokland, de molens in Kinderdijk, het Woudagemaal bij Lemmer, droogmakerij de Beemster in de Beemster Polder en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.
Locaties die op de Werelderfgoedlijst staan, kunnen geld krijgen van Unesco voor onderhoud of het herstellen van door mensen of de natuur veroorzaakte schade. Daarnaast kunnen deze plekken op een grote naamsbekendheid rekenen, waardoor ze bijvoorbeeld veel toeristen trekken.