Gestolen privégegevens op internet zetten wordt strafbaar
Minister Hirsch Ballin van Justitie gaat de wet verruimen die het verbiedt om gestolen digitale gegevens van bedrijven te publiceren. Ook het verspreiden van privébestanden van particulieren gaat onder het verbod vallen.
De aanpassing aan de wet geschiedt naar aanleiding van vragen van kamerlid Arda Gerkens van de SP. De politica wilde weten of de sites die onlangs privéfoto's van Manon Thomas publiceerden, zich schuldig maakten aan heling, aangezien het duidelijk was dat de bestanden wederrechtelijk waren verkregen. De minister antwoordde dat vervolging wegens heling niet mogelijk was, aangezien computergegevens geen 'goed' of 'zakelijk recht' zijn. Een ander wetsartikel verbiedt wel het openbaar maken van gestolen computerdata als dit een nadelig effect heeft, maar deze bepaling betreft alleen gegevens die afkomstig zijn van een bedrijf.
De minister verklaart in te zien dat ook burgers en organisaties nadeel kunnen ondervinden van het bekendmaken van gegevens die door computervredebreuk zijn verkregen. Hij zal daarom volgend jaar in februari een wetswijziging voorleggen aan de kamer.
Gerkens is verheugd met de toezegging. 'Het is voor privépersonen weliswaar mogelijk om websites aan te schrijven met het verzoek gestolen beelden weg te halen, maar wanneer ze dat niet doen, moet je naar de rechter. Nu het vertonen van gestolen digitale gegevens strafrechtelijk vervolgd kan worden, kan de politie gewoon optreden. Bovendien zal er een preventieve werking van de maatregel uit gaan. Het lukraak publiceren van bijvoorbeeld bij inbraak gestolen intieme foto’s, vakantievideo’s en dagboeken wordt hiermee bemoeilijkt', schrijft ze op de site van de SP.