Verkiezingen weer met stembus
Kiezers gaan weer stemmen op papier. Het kabinet zet daarmee de stemcomputers, die al jaren worden gebruikt bij verkiezingen, aan de kant. Daarvoor in de plaats komt een apparaat, dat iemands stem uitprint.
De kiezer doet de uitdraai vervolgens in een bus. Aan het einde van de dag wordt de stembus geleegd, waarna alle stemmen elektronisch worden geteld. Rond mei volgend jaar neemt het kabinet een definitief besluit over de nieuwe manier van stemmen. Eerder koos de ministerraad al in hoofdlijnen voor het concept dat een adviescommissie onder leiding van oud-minister Frits Korthals Altes eind september presenteerde.
Het kabinet heeft voorkeur voor een papieren stem, omdat die door de kiezer kan worden gecontroleerd en het mogelijk is de stemmen opnieuw te tellen. De commissie onderzocht het verkiezingsproces nadat er ophef over de stemcomputers was ontstaan. Deskundigen twijfelden aan de betrouwbaarheid van de apparaten, die het stemgeheim niet altijd konden garanderen.
Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken laat het gebruik van de toekomstige 'stemprinters', die de keuze niet elektronisch opslaat, onderzoeken. Een groep deskundigen onder leiding van prof. B. Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging, zal adviezen geven over de eisen waaraan de apparaten en de stemmenteller moeten voldoen.
Het kabinet wil verder een identificatieplicht voor kiesgerechtigden invoeren. De commissie en de Kiesraad hadden daarvoor gepleit. Kiezers moeten zich nu alleen legitimeren als het stembureau daar expliciet om vraagt. Bij het stemmen bij volmacht moet een volmachtgever straks een kopie van het identiteitsbewijs meegeven aan de gemachtigde.
Het blijft mogelijk om in een willekeurig stemlokaal in de eigen gemeente te stemmen. In gemeenten waar dat bij de afgelopen verkiezingen al mogelijk was, leidde dat tot een hogere opkomst.