Filesharing verkort populariteit en helpt indie-labels
Volgens een studie in Management Science zorgt filesharing voor het verkorten van de doorlooptijd van albums in de Amerikaanse Billboard Top 100. Nummers van onafhankelijke muzieklabels zouden er echter baat bij hebben.
Voor het onderzoek, waarover Ars Technica bericht, werd gemeten hoe lang albums in de hitparade staan gedurende verschillende periodes. Een belangrijk tijdsvak is bijvoorbeeld een zekere periode na medio 2003, toen de Amerikaanse copyrightwaakhond Riaa duidelijk maakte niet meer de isp's, maar hun bestandsdelende abonnees achter de broek aan te gaan zitten. Filesharing zakte toen met maar liefst tachtig procent in, waardoor er interessante gegevens beschikbaar kwamen over het consumentengedrag zonder, of in ieder geval met een stuk minder, p2p-gebruik.
Het onderzoek onderschrijft het idee dat het simpelweg kunnen vinden van muziek een belangrijke factor is in het muziekkoopgedrag. Alles wat een album onder de aandacht brengt, reclamecampagnes maar ook de beschikbaarheid op filesharingnetwerken, draagt bij aan de overlevingskansen van een album in de hitparade. De 'mentale kosten' voor het vinden van nieuwe muziek gaan dus omlaag dankzij filesharing, maar de grote beschikbaarheid van muziek aldaar zorgt ook er ook voor dat de aandacht voor hits korter wordt vastgehouden.
filesharingDat heeft er volgens de onderzoekers toe geleid dat de data vanaf 2001, toen p2p-programma's als Kazaa van de grond begonnen te komen, een snellere doorlooptijd van albums laat zien. De meeste albums brengen minder tijd in de hitparade door, en diegene die lager binnenkomen zijn eerder weer verdwenen. De topacts die hoog binnenkomen hebben hier minder last van en de wetenschappers merken bovendien op dat vrouwelijke soloartiesten om onverklaarbare redenen immuun blijken voor deze verandering binnen het algehele muzieklandschap.
Het beeld voor albums van onafhankelijke labels is echter anders. Daarvan zijn er sinds de opkomst van filesharing meer in de albumhitlijst terechtgekomen, en bovendien blijven deze langer dan voorheen in de hitparade staan. De albums van de indie-labels staan weliswaar nog op een aardige achterstand ten opzichte van die van de grote platenmaatschappijen, maar het gat is wel kleiner geworden. Ars Technica vermoedt hier een extra motivatie van deze grote maatschappijen om filesharing zo fel te bestrijden: het vermindert immers hun invloed op een manier die weinig te maken heeft met de teruglopende verkoopcijfers binnen de muziekindustrie.