Unieke neushoorn-ingreep geslaagd
Safaripark Beekse Bergen heeft een wereldprimeur. Voor het eerst is het gelukt vruchtbare eitjes uit het lichaam van een vrouwelijke witte neushoorn te halen.
De eitjes kunnen nu worden samengebracht met het sperma van een neushoornstier als opstap voor een kunstmatige bevruchting (ivf).
Dierenarts Jacques Kaandorp van Safaripark de Beekse Bergen slaagde er donderdagochtend in om de eitjes 'te plukken' van de 1900 kilo zware neushoorn Ans. "Een absolute doordraak voor de voortplanting van de bedreigde witte neushoorn ", meldde de dierenarts met trots.
Vorig jaar mislukte de ingreep nog omdat de artsen niet tot de eierstokken van de dikhuid wisten te reiken. De eitjes konden daardoor niet worden 'geplukt'. Door de eierstokken rectaal in plaats van vaginaal te benaderen, werd dat probleem donderdag opgelost, legde Kaandorp uit.
De eitjes worden nu in een laboratorium in Berlijn bevrucht, ingevroren en later teruggeplaatst in de baarmoeder van andere witte neushoorns. Dat kan leiden tot een succesvolle zwangerschap.
De wereldprimeur kan de redding betekenen voor de met uitsterven bedreigde noordelijke witte neushoorn, (Ceratotherium simum cottoni), één van de twee ondersoorten van de witte of breedlipneushoorn.
Breedlipneushoorn Ans, die donderdag in Hilvarenbeek twee uur onder narcose ging, behoort weliswaar tot de zuidelijke ondersoort, maar de techniek is volgens Kaandorp net zo goed toe te passen bij de noordelijke witte neushoorn. Van die laatste familietak leven er wereldwijd nog maar negen: zeven in twee dierentuinen in het Amerikaanse San Diego en Tsjechië en twee in het wild.
De geboorte van de een ivf-neushoorn kan nog wel even op zich laten wachten. De draagmoederneushoorn gaat een zwangerschap van anderhalf jaar tegemoet.