Kieswijzer voor kieswijzers gevraagd
Het leek allemaal zo makkelijk en overzichtelijk. De zwevende kiezer die wilde weten waar zijn of haar stem op 22 november heen moet gaan, surfde naar de StemWijzer, gaf antwoord op dertig stellingen en er rolde een stemadvies uit.
Maar niet iedereen is even gecharmeerd van de werkwijze van deze StemWijzer en daarom zijn er onderhand tal van andere sites bijgekomen die al dan niet serieus een stemadvies geven. Hier een rijtje:
# StemWijzer De eerste Nederlandse kieswijzer op het internet. De StemWijzer telt dertig stellingen over verkiezingsthema's als veiligheid, financiën, sociale zekerheid en integratie. De StemWijzer is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), en de introductie ervan verliep nogal chaotisch.
# Kieskompas Dagblad Trouw en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben deze kieswijzer ontworpen. De wijzer gaat ervan uit dat kiezers zich niet alleen laten leiden door de programma's van politieke partijen, maar ook door wat zij van politici vinden en hoe zij terugkijken op de afgelopen jaren.
# Stemmentracker Deze kieswijzer kijkt niet naar de partijprogramma's, maar naar de besluiten die partijen de afgelopen regeringsperiode hebben genomen. Ook deze is van het IPP.
# Wereldstemwijzer Deze kieswijzer vergelijkt standpunten van verschillende partijen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en is gemaakt door de Derde Kamer. Dit is een schaduwkabinet dat zich bezighoudt met internationale samenwerking.
# Stemonderwijs Deze kieswijzer is van de Landelijke Studenten Vakbond. Met vijftien stellingen kan de kiezer zijn mening over studentenzaken toetsen aan de mening van de politieke partijen.
# Wie kies jij? Deze kieswijzer helpt bij de keus op welke persoon je gaat stemmen, niet op welke partij. Het is een initiatief van de stichting 'Het Nieuwe Stemmen' in samenwerking het IPP.
# Programvergelijking Hier kunnen kiezers de verschillen in standpunten van de meeste politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen, vergelijken. Het is een initiatief van het IPP.
# FNV kiest partij In deze kieswijzer zijn de belangrijkste sociaal-economische programmapunten opgenomen van partijen die in de peiling van Interview/NSS minimaal vijf zetels hebben.
# Llink Deze kieswijzer is van omroep LLiNK en biedt een alternatieve politiekcorrecte stemwijzer die alleen ingaat op de thema's mensenrechten, dierenrechten, internationale samenwerking, natuur en milieu.
# Stem slim Deze kieswijzer is van VVD'er René Kamphuis en rekent uit voor hoeveel procent de kiezer het eens is met de nummer 56 van de lijst en komt verrassenderwijs altijd uit op: René Kamphuis zelf.
# 3FM serious politics partijwijzer Uit de verkiezingsprogramma’s van vijftien politieke partijen zijn negentien onderwerpen geselecteerd die jongeren interesseren. Over deze onderwerpen (onder meer softdrugs, leerwerkplicht, kernenergie, ontwikkelingssamenwerking, snelwegen, biologisch voedsel en terrorismebestrijding) zijn stellingen en vragen geformuleerd.
# FiscAlert stemwijzer Deze kieswijzer toont aan met welke politieke partij de eigen financiële en fiscale standpunten het meest overeenkomen. Het besteedt onder meer aandacht aan de hypotheekrenteaftrek, de AOW, de kinderopvang, de zorgverzekering en de belastingtarieven, en vergelijkt de voorkeuren van de bezoekers met de in de verkiezingsprogramma’s van de belangrijkste partijen aangegeven standpunten. Niet elke partij is in de kieswijzer opgenomen, alleen die zeven partijen waarvan het Centraal Planbureau het volledige verkiezingsprogramma heeft doorgerekend.
# Milieustemwijzer Niet echt een kieswijzer. De Vereniging van Mileuprofessionals heeft alle fracties in de Tweede Kamer gevraagd de kern van hun milieuprogramma te verwoorden. Als je op de logo's van de partijen klikt, verschijnen een volledig overzicht van de relevante milieuparagrafen uit de partijprogramma's.
# De Emancipatiewijzer Ook niet echt een kieswijzer, maar meer een verzameling emancipatiedingetjes: hoeveel vrouwen staan er op de lijsten? in welk partijprogram staan er emancipatie-onderwerpen, dat werk.
# De Nieuwe Kieswijzer Kiezers op deze site kunnen stemmen over meer dan 550 wetsvoorstellen uit de afgelopen regeerperiode. De site vergelijkt de antwoorden van de kiezer met het stemgedrag van de politieke partijen en geeft op basis daarvan een stemadvies. De website heeft ook een snelle variant met dertig voorgeselecteerde wetsvoorstellen. Bezoekers kunnen echter ook nog hun eigen kieswijzer samenstellen door zelf de onderwerpen te bepalen.
# Kieswijzer sport Deze kieswijzer presenteert vijftien stellingen over een aantal thema’s in de sport, waarover de politieke partijen al dan niet een standpunt hebben opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Je kunt op elke stelling je mening geven en na het beantwoorden van de stellingen aan maximaal drie onderwerpen die jij belangrijk vindt nog extra gewicht meegeven.
# Boomerang stemwijzer Deze ultrafoute raadgever laat je door middel van een reeks bizarre vragen zien dat je politieke voorkeur van veel meer afhankelijk is dan een paar simpele vraagjes. Met een dikke knipoog naar een aantal actuele, maatschappelijke kwesties relativeert Boomerang het belang van stemwijzers en stemkompassen. De Boomerang stemwijzer laat zwevende kiezers zien dat stemwijzers een handige ondersteuning kunnen zijn, maar dat het ook wel handig is om zo nu en dan een krant te lezen, een debat te volgen en zelf een beetje na te denken.