Muizenbrein in kaart gebracht
Neurowetenschappers zijn er in geslaagd om een genetische atlas van het muizenbrein samen te stellen. De driedimensionale atlas omvat de details van 21.000 genen die samen de hersenpan van een muis vormen en beschrijft tevens hun activiteiten.
Het eindresultaat is de uitkomst van vier jaar hard werken door Amerikaanse neurowetenschappers die in opdracht van Paul Allen, de schatrijke medeoprichter van Microsoft, aan de slag zijn gegaan.
De ambitieuze Paul Allen wil uiteindelijk een complete genetische atlas van het menselijk brein tot stand brengen, waarvoor hij in 2003 met behulp van honderd miljoen dollar het Allen Institute for Brain Science oprichtte.
Een eerste opstap voor het bereiken van dit doel is de nu voltooide Allen Brain Atlas die het brein van de muis in kaart heeft gebracht. Hun genen van de hersenen komen voor negentig procent met die van mensen overeen en in dat opzicht is de Allen Brain Atlas voor neurowetenschappers van onschatbare waarde.
Paul Allen is dan ook bijzonder tevreden met het nu bereikte resultaat.
"Deze atlas is de uitkomst van een ongekende samenwerking tussen neurowetenschappers en genetici. De veelomvattende informatie zal wetenschappers significant vooruit helpen bij het verkrijgen van nieuwe inzichten op het gebied van de neurowetenschap," zo liet Allen in een verklaring optekenen.
De atlas zal naar verwachting vooral nuttig kunnen zijn bij het begrijpen en bestrijden van geestesziektes en aandoeningen als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie, autisme en andere aan de hersenen gerelateerde stoornissen.