Wetboek voor Jongeren handige dikke pil
Kun je een boete krijgen voor het niet op slot zetten van je fiets? Mag je een Breezer op straat drinken? En wat is eigenlijk de grondwet? Kinderen, maar ook volwassenen, weten nauwelijks welke wetten er in Nederland gelden. Voor hen verschijnt het Wetboek voor Jongeren, waarvan minister Donner (Justitie) het eerste exemplaar in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag in ontvangst neemt.
Het Wetboek voor Jongeren bestaat uit een papieren editie en een interactieve internetversie. „Je moet het niet zien als een directe vertaling van het Wetboek. Aan de hand van voorbeelden zijn wetten die relevant zijn voor kinderen toegankelijk gemaakt”, aldus Don Akkermans, directeur van Lenthe Publishers, de uitgever van het jongerenwetboek. Het boek is opgedeeld in een aantal thema's waaronder veiligheid, communicatie, geld, alcohol en seks.
Het idee ontstond volgens Akkermans naar aanleiding van een uitzending van het Jeugdjournaal. „Een leerlinge uit groep acht kon een juridische vraag niet snel beantwoorden en vroeg zich af waarom er wel een kinderbijbel en een kinderencyclopedie is, maar geen kinderwetboek.”
Het wetboek richt zich op kinderen van twaalf jaar uit groep acht van de basisschool tot middelbare scholieren van achttien jaar. „Docenten kunnen het wetboek gebruiken bij discussies over zaken die jongeren aangaan. Voor de jeugd tot 14 of 15 jaar is het een praktisch boek. Voor de ouderen is het een prima naslagwerk”, legt Akkermans uit.
Een speciaal in het leven geroepen jongerenpanel hield tijdens het tot stand komen van het wetboek de voortgang nauwlettend in de gaten. „Ik vind het erg interessant”, zegt de 14-jarige Floris Hoogenboom. Bij strafwerk komt volgens Floris het Wetboek voor Jongeren goed van pas. „Scholen mogen de straf zelf bepalen, maar je hoeft dat niet op te volgen”, weet hij. „Alleen mag de school dan de consequenties bepalen”, klinkt het daarna ietwat teleurstellend.
Vooral op de website had het jongerenpanel de nodige kritiek. Die was volgens Floris onoverzichtelijk. „Dat hebben ze goed aangepast”, vindt hij. En het boek zelf? „Die is gewoon goed en ga ik zeker gebruiken. Het is trouwens wel een dikke pil hoor, meer dan driehonderd bladzijden.”
Het 'papieren' Wetboek werd overhandigd door de Amsterdamse kinderrechter Ineke Crijns, terwijl de website wordt geopend door Laetitia Griffith, woordvoerder justitie voor de VVD in de Tweede Kamer.