Gsm-nummer ook in digitale telefoongids
Nederlanders dreigen elkaar kwijt te raken doordat het aantal vermeldingen in de telefoongids op zijn retour is en er sprake is van een enorme versnippering van het aantal mobiele nummers dat in omloop is. Daarom wordt er gewerkt aan een landelijke digitale brievenbus die de traditionele telefoongids op den duur gaat vervangen.
De Telefoongids werkt momenteel aan een landelijke centrale database waar Nederlanders op verschillende manieren wel vindbaar zijn. "In de virtuele brievenbus bepaalt de consument zijn eigen bereikbaarheid", zegt Dolf Weiler, marketing-directeur. De organisatie werkt achter de schermen met de overheid en het bedrijfsleven om de telefoongids van de toekomst vorm te geven.
Door de opkomst van mobiel bellen wordt het vaste abonnement steeds vaker opgezegd. In 2005 ging het om 10 procent. Bovendien zijn er honderdduizenden mobiele nummers in omloop die niet openbaar toegankelijk zijn. Door een versnippering van contactmomenten en het gegeven dat steeds minder mensen in de telefoongids staan, dreigen mensen daardoor onbereikbaar te worden voor allerlei instellingen maar ook bij calamiteiten.
In de toekomstige databank kunnen Nederlanders een eigen elektronische brievenbus creëren waar organisaties, instellingen en commerciële bedrijven gebruik van kunnen maken. Een 'ja/nee-sticker' in de digitale telefoongids zou gebruikers kunnen beschermen tegen onaangekondigde informatie zoals reclame. Consumenten kunnen zelf een profiel aanmaken. Vanaf 2007 wordt de eerste stap gezet naar de nieuwe gids.
"We willen benaderen dat de traditionele papieren gids voorlopig blijft vanwege het aantal raadplegingen", aldus Weiler. "Onze gidsen worden 600.000 keer per dag via internet geraadpleegd en 1,4 miljoen keer via het papieren exemplaar. We verwachten dat de telefoongids niet verdwijnt, maar dat er een alternatief komt in de vorm van deze databank."
De verplichte inventarisatie en publicatie van telefoonnummers zal bovendien verdwijnen. Die registratie staat binnen de Europese Unie ter discussie waardoor de kans groot is dat er op den duur geen centrale plek is waar gegevens geregistreerd worden. KPN is nu nog verantwoordelijkheid voor de inhoud van De Telefoongids.