Onzichtbaarheid niet onmogelijk dankzij metamaterialen
Nieuwe stoffen die de weg van licht, en andere vormen van straling rondom een voorwerp kunnen buigen, zouden een manier kunnen opleveren om voorwerpen onzichtbaar te maken. Dat hebben Britse onderzoekers bekendgemaakt.
Twee los van elkaar opererende onderzoeksteams hebben theorieën bedacht waarbij voorwerpen met gebruik van experimentele ‘metamaterialen’ kunnen worden verhuld.
Volgens de onderzoekers kan een voorwerp verborgen worden voor zichtbaar licht, infrarood licht, microgolven en misschien zelfs echosondes (sonar probes).
De onderzoeksresultaten suggereren dat het mogelijk is om voorwerpen onzichtbaar te maken, zoals regelmatig te zien is in science fictionseries als Star Trek.
Het onzichtbaar maken van mensen, zoals te zien is in Harry Potter of The Invisible Man, is onwaarschijnlijker omdat de stoffen of materialen in een dikke schil gebruikt moeten worden.
Het concept waarop de onderzoekers hun theorieën stoelen, is gebaseerd op refractie – een eigenschap van licht waarin electromagnetische stralen de snelste, maar niet noodzakelijk de kortste route nemen. Door deze natuurlijke reactie lijkt een potlood dat je in een glas water houdt bijvoorbeeld gebroken.
De theorie is een andere dan die wordt gebruikt in moderne Stealth-bommenwerpers, waarbij de radar wordt teruggekaatst zodat de vliegtuigen niet worden opgemerkt. In plaats daarvan, zou een voorwerp in een schil van metamaterialen worden gewikkeld die een illusie bewerkstelligt die te vergelijken is met een fata morgana, een hersenschim.
Metamaterialen zijn samengestelde structuren die opzettelijk op niks lijken dat in de natuur gevonden wordt. Ze worden geconstrueerd om ongebruikelijke eigenschappen te hebben, zoals het vermogen om licht op een unieke manier om te buigen.