Places.com: Landjepik op internet
Online vriendenclubjes zijn sinds het succes van Friendster niet meer van internet te slaan. En hoewel ik me steeds vaker afvraag of de markt voor al die sociale netwerksites niet allang verzadigd is, blijven er nieuwe online verzamelclubjes bijkomen. Plazes.com bijvoorbeeld. Tegen mijn verwachtingen in raakte ik er meteen aan verslaafd.
Plazes.com is een locatiebewuste vriendensite. Klinkt niet spannend, maar dat is het wel. Het is een site waar je middels satellietkaarten en plattegronden kunt bijhouden en laten zien waar in de wereld je bent en bent geweest. Of liever gezegd: waar in de wereld je op internet bent en bent geweest.
Je downloadt de ‘Plazes Launcher’, een toepassing die kijkt naar de verbinding waarmee je online bent en vervolgens koppel je die verbinding aan de fysieke plek, het adres dus, waar die verbinding staat. Zodra je inlogt in je Plazes-account zien anderen waar jij je op de aardbol bevindt. Het is eigenlijk een soort navigatiesysteem voor sociale contacten.
Het leuke aan Plazes is dat je zelf plazes kunt verzamelen. Zodra je ergens bent waar een internetverbinding is die nog niet op Plazes is gekoppeld aan een adres, kun jij die verbinding claimen. Je bent dan als het ware de ontdekker en daarmee de beheerder van die plaats. Nog leuker wordt het als je aangeeft dat Plazes alle plaatsen die jij ontdekt mag bijhouden. Zo kun je online zien waar je de afgelopen dagen, weken en maanden hebt ingelogd. Het doet een beetje denken aan de James Bond-films waarin iemand een knipperend zendertje onder een auto plakt en vervolgens precies ziet waar die auto rijdt.
De dienst is gekoppeld aan de satellietbeelden van Google Earth en dus kun je soms tot op de straat nauwkeurig zien waar iemand zit. Je kunt ook meteen de plattegrond bekijken en alsof dat niet genoeg is, is Plazes ook gekoppeld aan de fotosite Flickr. Een voorbeeld: ik heb mijn internetverbinding verbonden aan het Sarphatipark in Amsterdam. Al mijn foto’s uit die buurt die ik op Flickr heb geplaatst, zijn nu gekoppeld aan Plazes. Als iemand uit Amerika op de plaats Sarphatipark klikt, ziet hij dus niet alleen waar dat is op de satellietbeelden en of er een open internetverbinding is, maar hij krijgt ook direct foto’s van de omgeving en informatie over wie er woont. En ik kan op mijn beurt weer zien wie er in een straal van twee of vijf kilometer van mij vandaan online zijn en welke foto’s en gegevens die mensen aan hun plaats hebben gekoppeld. De wereld is nog nooit zo klein en overzichtelijk geweest!
Plazes is verslavend. Het liefst zou ik op zoveel mogelijk plekken met mijn laptop willen kijken of ik een nieuwe plek kan claimen. Want als je een verbinding ontdekt die nog niet is ingevoerd op Plazes blijf je voor altijd de beheerder. Het is net landje veroveren, een soort Risk maar dan met internetverbindingen.
De makers van de site, Plazes is in Duitsland bedacht, hadden eigenlijk verwacht dat mensen het zouden gaan gebruiken om bijvoorbeeld restaurantrecensies online te plaatsen. Maar de Plazes-leden blijken voornamelijk geïnteresseerd in het veroveren van locaties. Vlaggen plaatsen, je territorium vergroten en kijken waar anderen uithangen, daar draait het om.
Toch denk ik dat er uiteindelijk ook concretere Plazes-toepassingen komen. Zo werken de makers op dit moment aan een systeem waarmee je kunt zien hoe groot de kans is anderen in je omgeving in het echte leven tegen te komen en is de dienst binnenkort ook bereikbaar op de mobiele telefoon. Het zijn de ideale ingrediënten voor een succesvolle datingdienst. Gesms’st worden als een van potentiële geliefde in de buurt is, spannender kan niet. Maar ook voor zakelijke toepassingen kan het handig zijn. Dat je een bericht ontvangt wanneer een verre collega in de buurt is, zodat je een afspraak kunt maken voor een werkbespreking bijvoorbeeld.
Erg goed voor je privacy is het trouwens niet. Ik zie de eerste relaties al op de klippen lopen omdat een van de twee liegt over de plekken waar hij of zij komt en de ander dat weet te traceren via Plazes. Op wraak beluste ex-minnaars, opdringerige stalkers, ook zij kunnen zien waar je uithangt op Plazes. Want je hebt eigenlijk continu dat James Bond-zendertje bij je. En dat zijn ze in de film ook liever kwijt dan rijk. Misschien loopt het wel net als met nummerherkenning: eerst wilde iedereen het hebben nu willen steeds meer mensen het onderdrukken. Ja, we zijn natuurlijk niet voor niets zo gesteld op ons eigen plekkie.
Voordelen
- Het is een soort sociaal navigatiesysteem: je weet altijd waar je vrienden zijn en hoe je er moet komen.
- De wereld wordt opeens veel kleiner en overzichtelijker.
Nadeel
- De dienst is privacygevoelig.