goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Recordpoging ‘samen mp3-luisteren’Geen aspirines in supermarkt »
Advertentie

11-02-06

Geslachtloze Enschedeër wil als onzijdig door het leven

Al jaren is ’HET’ met de gemeente Enschede in conflict, omdat hij niet als man of vrouw ingeschreven wil staan. ’Het’ werd geboren als jongen, maar liet zich ombouwen tot vrouw. Maar ook dat voldeed niet bij ’het’ en daarop volgde een nieuwe operatie.

De inwoner van Enschede gaat nu door het leven als ’het’, en eist sindsdien dat de gemeente doorhaalt dat hij vrouw is. Maar de ambtenaren mogen zijn geslacht niet veranderen in ’man’. ’Het’ wil op zijn rijbewijs, paspoort en in de burgerlijke stand vermeld staan als onzijdig.

Volgens woordvoerder Roelink van de gemeente is dat onmogelijk. „Wat die meneer of mevrouw, of hoe je het ook moet noemen, wil, kan gewoon niet. We kennen maar twee soorten mensen, mannen en vrouwen. Daar moet een keuze uit worden gemaakt. De wet voorziet er gewoon niet in.

” ’Het’ liet het er echter niet bij zitten en nam een advocaat in de arm en spande een rechtszaak aan. Bij de rechtbank in Almelo werd de eis afgewezen, en vorig jaar november verloor ’het’ opnieuw bij het hof in Arnhem. Toch geeft ’het’ het niet op.

Follow up:

Binnenkort volgt een procedure bij de Hoge Raad. De advocaat Paul Luttikhuis staat de ex-man é n ex-vrouw al vanaf het eerste uur bij. Hij zegt: „Ik heb van mijn clië nt weinig ruimte gekregen om hier iets over te zeggen. ’Het’ wil niet met naam of leeftijd bekend worden, maar vindt dit wel zo belangrijk dat het bereid is het op het hoogste niveau uit te vechten.”

Volgens Luttikhuis is de zaak uniek. „Over geslachtsverandering is al veel jurisprudentie. Maar mijn cliënt wil juist niet als man of vrouw worden ingedeeld, omdat het geen van beiden is. Elk mens heeft er recht op dat de overheid zijn identiteit erkent. En dat gebeurt in dit geval niet. Het gaat puur om erkenning.”

De advocaat bestrijdt dat de wet geen mogelijkheden biedt, zoals de gemeente Enschede zegt. „In ons land worden elk jaar kindertjes geboren, waarvan niet is vast te stellen welk geslacht zij hebben. De wet houdt daar rekening mee. In het burgerlijk wetboek, artikel 19b, is geregeld dat deze kinderen voorlopig als onzijdig worden geadministreerd.”

„Binnen drie maanden moeten de ouders dan aangeven wat het is, maar als het ook dan nog niet bekend is, blijft die aantekening staan. Dat is wat mijn cliënt dus ook wil. Want hoe hij zo geworden is, maakt in principe niet uit. Hij is en voelt zich geen man en vrouw.”

De laatste hoop van ’het’ is nu gericht op een oordeel van de Hoge Raad, waar een verzoek om cassatie is ingediend.

Advocaat Luttikhuis denkt dat hij met een beroep op de mensenrechten de zaak moet kunnen winnen voor ’het’. „Er is al veel geschreven over de rechten van geslachtloze mensen, onder meer in de V.S. Ook in ons land moet er nu duidelijkheid over komen.”

De gemeente Enschede zegt het oordeel met een gerust hart af te wachten. „De rechtbank en het hof hebben ons eerder al in het gelijk gesteld”, zegt woordvoerder Roelink. „Als de wetgever vindt dat wij deze meneer, mevrouw of hoe het ook te noemen, als onzijdig moet worden ingeschreven moet de wet worden gewijzigd. Dat is niet aan ons. Tot het zover is, is er alleen de keuze tussen man of vrouw.”

3 reacties

Reactie from: Baukje [Bezoeker] E-Mail · http://www.delachendepanda.nl
Dankzij een vriendschap met een mens die als vrouw geboren is maar zichzelf als androgyn ervaart, als 'de seksen voorbij', ben ik gaan begrijpen dat er mensen zijn die zich noch vrouw, noch man voelen. Ik kan me voorstellen dat deze mensen het er erg moeilijk mee hebben dat zij tussen twee geslachten moeten kiezen om zichzelf aan te duiden en ik ben er sterk voor dat er voor hen een alternatief komt. ' BvK
10-01-08 @ 18:39
Reactie from: Baukje [Bezoeker] E-Mail · http://www.delachendepanda.nl
Dankzij een vriendschap met een mens die als vrouw geboren is maar zichzelf als androgyn ervaart, als 'de seksen voorbij', ben ik gaan begrijpen dat er mensen zijn die zich noch vrouw, noch man voelen. Ik kan me voorstellen dat deze mensen het er erg moeilijk mee hebben dat zij tussen twee geslachten moeten kiezen om zichzelf aan te duiden en ik ben er sterk voor dat er voor hen een alternatief komt. ' BvK
10-01-08 @ 18:40
Reactie from: Muur [Bezoeker]
Ik vind het ronduit belachelijk dat je alleen als man of vrouw gerigistreerd kan staan, het gaat toch maar om een aanduiding wat maakt het uit of er op een paspoort man, vrouw, of onzijdig staat? Wat is hier van het probleem als het wettelijk gezien niet kan kun je dit aanpassen. De natuur heeft ondertussen wel aangetoont dat er meer dan 2 geslachten zijn, denk aan de hermafrodiet.
12-05-09 @ 15:36

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 12:01:04, 2333 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Mei 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (924,370)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (655,174)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (398,018)
 • Redacteur gezocht! (165,945)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,261)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,006)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,527)
 • Langste huwelijk ter wereld (129,199)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,191)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,602)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (110,266)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (104,473)
 • More...


Archief


XML FeedsEen onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '405710',
FROM_UNIXTIME(1558495963), '/index.php/2006/02/11/geslachtloze_enschedeer_wil_als_onzijdig', 'direct', '', NULL, 1, '3.80.223.123', 675 )