SBS-baas Tillieux aast op Radio Donna
SBS, de Europese mediagroep die in Belgie VT4 en Vijftv bezit, aast op een overname van Donna, de hitradio van de openbare omroep. “SBS is meer dan ooit vragende partij”, schrijft gedelegeerd bestuurder Patrick Tillieux in een opiniestuk voor De Morgen.
De SBS-topman doet die provocerende uitspraak in de aanloop naar een nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT, die dit voorjaar onderhandeld wordt en per 1 januari 2007 van kracht moet zijn.
Volgens Tillieux mag binnen die beheersovereenkomst niets een privatisering van Donna nog in de weg staan. Hij noemt Donna in zijn opiniestuk een “puur commercieel” radiostation dat geen enkele “hogere missie” dient. Privatisering zou dan ook een logische optie zijn. “Radio Donna heeft niets te maken met openbare omroep”, stelt Tillieux.
Met een overname van Donna door een puur commerciële mediagroep zouden volgens de SBStopman alle partijen gediend zijn.
De commerciële media zouden in een dergelijk scenario voortaan met gelijke wapens kunnen strijden, terwijl de openbare omroep met de opbrengst van de verkoop kan investeren in de uitbouw van de radiostations die wél in overeenstemming zijn met de opdracht van de VRT en de realisering van zijn digitale ambities. De VRT gaf eerder al meermaals te verstaan dat het voor de realisering van zijn digitale plannen 200 miljoen extra nodig heeft. Mediaminister Geert Bourgeois liet al weten dat dat geld alvast niet van de overheid zal komen.
SBS heeft haar radio-ambities intussen al laten blijken tijdens informele gesprekken met de bevoegde politici. “Ons voorstel past in onze vraag naar een beheersovereenkomst die evenwichtiger is”, licht SBS-woordvoerder Kristof Demasure toe. “Dat evenwicht kan er onder meer komen door SBS de mogelijkheid te geven om ook in het radiolandschap actief te zijn. Voorlopig moeten wij ons, in tegenstelling tot de twee andere grote spelers in Vlaanderen, tot één medium beperken: de televisie.
Dat is een groot nadeel. De VRT verwijst tijdens zijn radio-uitzendingen om het uur naar een eigen tv-programma. Wij hopen dat wij binnenkort ook de mogelijkheid zullen krijgen om aan dit soort crossmediale versterking te doen.”
De grote belangstelling van SBS voor het medium radio bleek vorige week nog in Nederland, waar de groep een veelbeluisterd station overkocht. Om ‘meer crossmediaal’ te werken nam SBS er het radiostation Yorin FM over van concurrent RTL. De mediagroep hoopt dat de verschillende media elkaar zullen versterken en aanvullen.
[Bron: De Morgen/RadioVisie]