PvdA zet in op een 'modern gezinsbeleid'
Het kabinet verzuimt volgens de PvdA een „modern gezinsbeleid” te voeren. Vrouwen worden volgens Tweede Kamerlid Bussemaker van de grootste oppositiepartij te weinig gestimuleerd om (meer) te gaan werken. Bovendien stelt haar collega Noorman dat een toenemend aantal kinderen in Nederland in armoede opgroeit en daarmee qua gezondheid, kansen op school en werk achterblijft.
Daarom gaat de PvdA tijdens debatten in de Tweede Kamer over koopkracht en de begroting van Sociale Zaken deze week voor een extra kinderkorting pleiten om de inkomenspositie van gezinnen te verbeteren. Volgens Noorman „belazert” het kabinet de burgers door te stellen dat in 2006 de koopkracht van mensen met kinderen en middeninkomens wordt gerepareerd. „Het zijn de rijken (tweemaal modaal en meer) die rijker worden, maar de minima en modaal staan in de kou.”
Volgens Noorman kan dankzij een bedrag van 200 miljoen euro de zorgelijke situatie van veel kinderen worden verbeterd. Gemiddeld, ofwel bij een jaarinkomen van 28.000 euro, zouden gezinnen jaarlijks 650 euro extra kinderkorting krijgen. Lagere inkomens ontvangen meer, terwijl het bedrag afloopt naarmate mensen meer verdienen.
Verder wordt volgens de grootste oppositiepartij te weinig rekening gehouden met het „moderne gezin” in de hervorming van de sociale zekerheid en het zorgstelsel. Bussemaker kijkt dan vooral naar het huidige modelhuishouden met kinderen, waarbij de man fulltime werkt en de vrouw in deeltijd.
Bussemaker: „Door de manier waarop de zorgtoeslag wordt toegekend en steun in de kosten voor kinderopvang, is het zelfs aantrekkelijk voor de vrouwen om hun deeltijdbaan op te geven. De nieuwe WAO houdt ook geen rekening met kleine banen. Als de vrouw met een deeltijdbaan arbeidsongeschikt wordt, heeft ze niet of nauwelijks recht op een uitkering of begeleiding en wordt geheel afhankelijk van haar man, de kostwinner.”
De PvdA hekelt ook de nieuwe verlofspaarregeling levensloop. „In een gezin met opgroeiende kinderen kun je bijna geen salaris opzij zetten voor ouderschapsverlof. De meest verdienende partner zal doorwerken en diegene met een deeltijdbaan, meestal de vrouw, gaat minder werken of stopt.”
Bussemaker pleit voor eenzelfde regeling waar ze in Duitsland mee bezig zijn. „Daar willen ze twee maanden ouderschapsverlof voor de meestverdienende partner wettelijk regelen. Als dat niet wordt gebruikt, vervalt dat recht. Dat is pas een manier waarop je de man stimuleert meer zorgtaken op zich te nemen, zodat de vrouw meer aan het werk kan.”