Hoogste uitstoot CO2 in 650.000 jaar
De concentratie koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer ligt op het hoogste niveau in 650.000 jaar. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Canadese Montreal, waar maandag een internationale conferentie over klimaatverandering begint.
De wetenschappers hebben de samenstelling onderzocht van ijs dat zij op grote diepte hadden gevonden in een van de meest onherbergzame gebieden in Antarctica. Het ijs is ontstaan uit sneeuw die circa 650.000 jaar geleden is gevallen, ver voor de moderne mens de aarde bevolkte.
Uit analyse van het ijs bleek dat de atmosfeer van de aarde sindsdien niet zo veel CO2 heeft bevat. Wetenschappers houden hoge concentraties CO2 in de atmosfeer in hoge mate verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.
De wetenschappers noemen de ontdekking ‘uiterst alarmerend’. Een andere studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, laat zien dat het zeeniveau tweemaal zo snel stijgt als in andere eeuwen.
Het bewijs voor de enorme uitstoot van CO2 vonden de wetenschappers in de Antarctische region Dome Concordia. In een periode van vijf jaar hebben de onderzoekers gaten van 3270 meter diep in Dome C geboord. Dit staat gelijk aan 900.000 jaar terug in de tijd.
De gasbubbels die opgesloten raakten in het ijs vertelt vervolgens hoe het in verschillende tijdsperiodes was gesteld met de concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer.
“Een van de belangrijkste dingen die we hebben bereikt is dat we de huidige uitstoot van koolstofdioxide en methaan in een langere context kunnen plaatsen”, aldus onderzoeksleider Thomas Stocker.
“De huidige CO2 uitstoot ligt dertig procent hoger dan in welke andere tijd ook. De methaanuitstoot ligt 130 procent hoger. Dit betekent dat de huidige uitstoot van CO2 200 keer sneller gaat dan ooit, binnen de gemeten 650.000 jaar”.
De andere studie, waarin gekeken wordt naar de stijging van de zeespiegel is eveneens verontrustend. De onderzoekers bekeken de rijzing over de afgelopen 150 jaar en concludeerden dat de huisige stijging tweemaal zo snel gaat als in voorgaande eeuwen.
Momenteel stijgt de zeespiegel met twee millimeter per jaar.
“Het meest belangrijke verschil met de negentiende eeuw is de enorme toename van het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen”, zegt onderzoeker Kenneth Miller.
Het intergouvernementele ‘Panel on Climate Change’, het adviesorgaan voor beleidsmakers, concludeert dat de zeespiegel dit jaar met een a twee millimeter is gestegen, en dat de stijging voor de rest van de eeuw kan oplopen tot 88 centimeter.