Haagse bibliotheek bestaat 100 jaar
Op oudejaarsavond 1904 deed de journalist A. Myroos in Het Vaderland een oproep om een openbare leeszaal op te richten. Ruim een jaar later, op 18 januari 1906, ging de eerste Haagse leeszaal open.
De gemeente Den Haag viert dit 100-jarig jubileum uitgebreid met onder meer workshops songteksten schrijven met Kane en de Golden Earring, een festival en een symposium. De festiviteiten beginnen al dit jaar met de presentatie van een jubileumboek en de opening van een jubileumtentoonstelling op 23 november in het Haagse stadhuis.
In de eerste 'bieb', gevestigd in enkele kamers van de gemeentelijke Arbeidsbeurs aan de Prinsegracht 63, kon alleen gelezen worden. De boeken en tijdschriften werden nog niet uitgeleend. In honderd jaar tijd groeide dit leeszaaltje uit tot een netwerk van zeventien bibliotheken (volgend jaar achttien), waar niet alleen boeken te leen zijn, maar ook cd's, cd-roms, dvd's en zelfs playstations.
Deze eeuwlange ontwikkeling is beschreven in het jubileumboek Een eeuw informatie, educatie en inspiratie; Openbaar bibliotheekwerk in Den Haag 1906-2006. Wethouder Heijnen (Onderwijs) zal het boek, in aanwezigheid van genodigden, vijfhonderd trouwe biebklanten en de Haagse schrijvers Helga Ruebsamen en Hans Sahar, op de openingsavond in het Haagse stadhuis presenteren en tevens de jubileumtentoonstelling openen.
In 2006 zijn allerlei activiteiten gepland. Elke maand heeft zijn eigen thema, zo komt er in maart een festival met schrijvers en muziek en is er ook een maand van de film en van de gastronomie. De bibliotheken organiseren workshops 'rhythm en rhymz'. De songteksten die de bezoekers fabriceren, worden door bekende Haagse muzikanten zoals Kane en de Golden Earring op muziek gezet en tijdens een speciaal optreden opgevoerd.
De trouwe leden van de Haagse bibliotheken die al meer dan twintig jaar lid zijn, krijgen een boek over Haagse romans. Nieuwe leden krijgen korting op een abonnement of een boekje vol kortingsbonnen voor de meest uiteenlopende zaken, zoals bijvoorbeeld een reis.
Alle activiteiten richten zich op de vier kernfuncties van het bibliotheeknetwerk: informatie, educatie, cultuur en recreatie/ontmoeting. Doelstellingen die de afgelopen eeuw onveranderd zijn gebleven.