De maffia beheerst dopinghandel
De handel in doping in Europa is in handen van de georganiseerde misdaad en de maffia. Dat heeft Sandro Donati, onderzoekshoofd van het Italiaanse Olympisch Comité bekendgemaakt. Donati zegt bewijzen te hebben dat criminele organisaties sporters bevoorraden en dat dit een zee lucratieve zaak is.
“Ik kan met zekerheid zeggen, aan de hand van arrestaties en onderzoeken, dat maffia-achtige organisaties in verschillende landen het netwerk van handel in doping volledig in handen hebben”, aldus Donati tijdens een speech op het Play the Game-conferentie in Kopenhagen.
Volgens de Italiaanse politie is vorig jaar drie ton aan lichaamsstimulerende middelen door heel Europa verscheept. De exacte marktwaarde is onbekend maar Donati schat dat alleen al in Italië alleen al voor 100 miljoen euro is verhandeld.
Vorig jaar onderschepte de Italiaanse politie 900.000 pakketjes met illegale substanties, tegen 10.000 in 2003. Er werden in totaal 115 mensen gearresteerd, onder wie doctoren, apothekers en fitnessinstructeurs. Volgens de cijfers van Donati is tussen 1997 en 2000 het aantal verkochte EPO-capsules verdubbeld. Dit terwijl het aantal nierpatiënten, waar het middel oorspronkelijk voor was bedoeld, ongeveer gelijk is gebleven.
November vorig jaar werd Juventus-arts Riccardo Agricola gearesteerd vanwege het toedienen van EPO en andere doping in de jaren negentig. Hij werd veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf maar is inmiddels in hoger beroep gegaan.
De Italiaanse politie schat in dat in totaal 0,5 procent van alle stimulerende middelen wordt ontdekt het totaal dat rond circuleert moet dus extreme proporties aannemen. In Italië gebruiken 500.000 sporters, meestal recreatieve, doping bij het beoefenen van hun sport. In 2000 begon in Italië een grote campagne tegen doping toen de politie een maffiaorganisatie oprolde die zich bezighield met de smokkel van het groeihormoon anabole steroïde en EPO vanuit Sicilië.
Ondanks deze en ander successen denkt Donati dat de markt voor verboden stimulerende middelen blijft groeien. Hij roept dan ook op tot een internationale aanpak van het probleem. “In de afgelopen 12 jaar is er door verschillende internationale politieke leiders opgeroepen het probleem gezamenlijk aan te pakken, maar er is nooit iets gebeurd.”