Romeinse villa ontdekt met Google Earth
Een Italiaanse computerprogrammeur is op satellietbeelden van Google Maps en Google Earth gestuit op de overblijfselen van een oude Romeinse villa. Met deze programma's van Google kunnen satelliet- en luchtfoto's worden bekeken waarbij soms tot op straatniveau kan worden ingezoomd.
De ontdekking is bevestigd door deskundigen van het nationale archeogische museum in Parma, zo bericht Nature.
De computerprogrammeur Luca Mori bestudeerde satellietkaarten van de regio rondom zijn dorp Sorbolo in de buurt van Parma, toen hij bij de meander van een oude rivier op rechthoekige schaduwen stuitte.
Na analyse van de contouren, concludeerde de Italiaan dat de lijnen een ondergrondse constructie van menselijke oorsprong weergaven. Hij beschreef zijn vondst op zijn weblog en lichtte archeologen in van het nationale archeogische museum in Parma.
Die bevestigden dat het een oude, door mensen gemaakte constructie moest zijn. In eerste intantie werd gedacht aan een dorp uit de bronstijd, maar tijdens een inspectie ter plekke werden keramische overblijfselen gevonden. Die wijzen waarschijnlijk op de vroegere aanwezigheid van een Romeinse villa.
Volgens de archeoloog Manuela Catarsi Dall'Aglio van het museum in Parma, vertoont de vondst gelijkenis met een Romeinse villa die momenteel in Cannetolo di Fontanellato wordt blootgelegd. Die ontdekking kwam aan het licht door de aanleg van een snelweg.
De archeoloog houdt nog wel een slag om de arm wat de villa van Mori betreft. "Alleen een wetenschappelijke, archeologische opgraving zal de waarheid vertellen."
1 reactie
Reactie from: Harrie Oerlemans Bezoeker

Wij dromen ervan zoiets in Liempde ook te vinden. Zijn er wat meer details be3kend? Met vriendelijke groeten Harrie.