Recycling computers schaadt milieu China
Wie had dat gedacht: recycling scháádt juist het milieu, stelt Greenpeace International in een verschenen rapport.
In de Verenigde Staten afgedankte apparatuur - zoals computers en televisies - die voor hergebruik naar regio's in China en India wordt gestuurd, brengt daar ernstige schade toe aan het milieu en aan de gezondheid van de arbeiders die geld proberen te verdienen aan de onderdelen.
In meer dan zeventig recente water- en bodemmonsters, verzameld rond de Zuid-Chinese stad Guiyu en twee voorsteden van New Delhi - plaatsen waar veel Amerikaanse apparatuur wordt verwerkt - zijn hoge waarden van giftige metalen aangetroffen. De omvang van de besmetting is "beangstigend" en "nog erger dan we vreesden", zegt milieuactivist Ted Smith, de oprichter van de Silicon Valley Toxics Coalition. De onderzoekers troffen onder meer chemicaliën en hoge waarden lood, cadmium, tin en koper aan: substanties die onder meer kanker en schade aan het zenuwstelsel veroorzaken.
Het merendeel van de Amerikaanse elektronica die is bestemd voor hergebruik wordt volgens Smith naar China, India en andere Aziatische landen gestuurd omdat de milieuwetgeving en de wettelijke bescherming van arbeiders daar meer gaten vertonen. In Guiyu in de Chinese provincie Guangdong en in de districten Mayapuri en Buradi in het Indiase New Delhi halen arbeiders de elektronica uit elkaar vanwege de daarin aanwezige waardevolle metalen als goud, platina en zilver.
"Ik denk dat we onszelf bedriegen. We denken dat we het juiste doen door te recyclen, maar we schaden mensen in ontwikkelingslanden", zegt professor milieuwetenschap Arnold Schecter van de universiteit van Texas.
De Europese Unie en een aantal Amerikaanse staten, zoals Californië, hebben al wetgeving aangenomen die de export van elektronisch afval naar ontwikkelingslanden moet tegengaan en producenten verplicht om hun producten veilig te recyclen nadat ze overbodig zijn geworden. De Amerikaanse federale regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en de verontreiniging in andere delen van de wereld een halt toeroepen, vindt Smith.