Zeldzame monniksgier overleden
De enige monniksgier in Nederland is overleden. De imposante gier, die sinds maart in het natuurgebied de Oostvaardersplassen verbleef, is maandagavond met fatale gevolgen tegen de zijkant van een trein gevlogen. Dat meldt Staatsbosbeheer die het natuurgebied onder haar hoede heeft.
De roofvogel was volgens de boswachter bezig de veren van haar vleugels te wisselen. “Ze vloog niet zo denderend, omdat haar nieuwe veren nog niet goed waren aangegroeid.''
De monniksgier (Aegypius monachus, boven op archieffoto) komt in Europa normaal gesproken alleen voor in de landen rondom de Middellandse Zee en de Balkan, maar in uitzonderlijke gevallen dwalen de majestueuze vogels wel eens af.
Dat was ook het geval met dit exemplaar. Volgens Staatsbosbeheer was het pas de derde keer sinds 1800 dat er in Nederland een monniksgier opdook. De eerste keer was dat in 1948 en de tweede keer in 2000.
De nu overleden monniksgier bleek een vogel te zijn van een herintroductieprogramma uit Frankrijk, waar geprobeerd het kleine aantal in Europa levende monniksgieren te vergroten.
Het was een vrouwtje met de naam 'Carmen' en werd in mei 2003 vergiftigd gevonden in Extremadura, Zuid-Spanje. Gelukkig herstelde ze volledig. In februari 2005 werd de roofvogel in de Franse Rhônes-Alpes weer losgelaten.
Begin dit jaar werd 'Carmen' gesignaleerd in België. Vervolgens dook ze op in Noord-Brabant om daarna neer te strijken in de Oostvaardersplassen. Daar is veel aas te vinden, het hoofdvoedsel van monniksgieren.
Staatsbosbeheer schenkt het kadaver het dier aan het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.