goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  




« Reeks aanslagen in Londense Openbaar vervoer (+ FOTO'S & Tijdslijn)Ontploffing in Amsterdam »
Advertentie

08-07-05

Epidemie door Ziekenhuis-bacterie clostridium difficile

In het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk zijn twee mensen overleden na besmetting met de bacterie 'clostridium difficile'.

Clostridium difficile is een bacterie waarvan patiënten 1 à 2 keer per 10.000 ziekenhuisopnames ziek worden. Dat is een voorzichtige eerste schatting van medisch microbioloog E. Kuijper van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op basis van onderzoek dat hij nog verder moet uitwerken. Hij deed zijn onderzoek in vijftien Nederlandse ziekenhuizen.

In het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk is sprake van een epidemie, met acht tot negen ziektegevallen per duizend opnames. Dit is in Nederland vaker voorgekomen, zegt Kuijper. Een paar jaar geleden is nog een uitbraak beschreven in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hoeveel levens de bacterie kost, kan Kuijper niet zeggen.

De clostridium difficile is een zogeheten sporevormende bacterie, wat betekent dat de bacterie zich stevig inkapselt met een beschermende laag. Daardoor is hij erg goed bestand tegen hitte en uitdroging. De bacterie kan maandenlang overleven.

Follow up:

Clostridium difficile slaat vooral in ziekenhuien toe. Driekwart van de mensen die er ziek van worden, ligt in een ziekenhuis. Door antibiotica, een kleine ingreep of door voeding wordt hun darmflora verstoord. Hierdoor kan de clostridium difficile de overhand krijgen in de darm. Mensen krijgen diarree door het gif dat de bacterie afscheidt.

Patiënten met een goede afweer hebben weinig te vrezen, maar oudere mensen kunnen de giftige stoffen niet afbreken, omdat hun afweer minder is. Bovendien hebben ze vaak nog een andere ziekte onder de leden, waardoor ze extra kwetsbaar zijn. Patiënten kunnen overlijden door ernstige complicaties. Het maagdarmkanaal kan zo ernstig ontstoken raken dat er een perforatie ontstaat. De darminhoud kan dan weglekken in de buikholte, waardoor bijvoorbeeld buikvliesontsteking kan ontstaan.

Kuijper heeft vastgesteld dat de bacterie in Harderwijk tot een en dezelfde stam behoort. Eerste analyse wijst uit dat het waarschijnlijk gaat om een nieuw agressief type dat al in de Verenigde Staten, Canada en Engeland opdook. Een tweede analyse in Engeland moet dit nog bevestigen. Aan deze stam van de clostridium difficile gaan tweemaal zoveel mensen dood en de kans op complicaties als perforaties van de darm en uitdroging is driemaal zo hoog. In Engeland zijn al vijfhonderd patiënten.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 12:01:28, 5296 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdag



Onze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View Results



Categoriën


 << < Juni 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (937,325)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (658,903)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (403,361)
 • Redacteur gezocht! (169,761)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (155,669)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,337)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,639)
 • Langste huwelijk ter wereld (131,971)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,278)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (111,996)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,628)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (106,778)
 • More...


Archief


XML Feeds



Een onverwachte fout heeft plaatsgevonden!

Als deze fout blijft terugkomen, geef dit dan door aan de administrator.

Ga terug naar Homepage

Aanvullende informatie over deze fout:

MySQL error!

The table 'evo_hitlog' is full(Errno=1114)

Your query: Record the hit

   INSERT INTO evo_hitlog(
    hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
    hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agnt_ID )
   
VALUES( '999727',
FROM_UNIXTIME(1560915408), '/index.php/2005/07/08/epidemie_door_ziekenhuis_bacterie_clostr', 'direct', '', NULL, 1, '3.90.108.129', 1612 )