goedZO.com NuJijFunLekkerMuziekKletsenPromotieSubmitgoedZO?!XML  
« Duizend euro per kilo voor Wagyu-vlees40% Nederlanders is ongewild abonnee »
Advertentie

10-05-05

Air Holland-web veel wijder: Justitie verdenkt prominenten in witwasschandaal

Het schandaal rond Air Holland, de luchtvaartmaatschappij die jarenlang met drugsgeld in de lucht werd gehouden, breidt zich uit. Justitie richt haar pijlen sinds kort op de directeur van een bekende Nederlandse reisorganisatie. Zelfs een oud-minister van Financiën in Suriname komt nu nadrukkelijk in beeld.

Dit blijkt uit het onderzoeksdossier naar de witwasaffaire rond Air Holland, dat in bezit is van De Telegraaf. Justitie had de voormalige Air Holland-directie en leden van een Surinaams drugskartel al eerder op de korrel.

Via een wirwar van ondernemingen stopte het kartel zo'n 5 miljoen aan drugswinsten in de luchtvaartmaatschappij, met de bedoeling het geld later 'witgewassen' terug te krijgen. Air Holland ging echter failliet en de groep liep tegen de lamp.

In totaal tien verdachten moeten in de tweede week van augustus voor de rechter verschijnen. Justitie verdenkt hen van betrokkenheid bij de financiering van Air Holland via een Rotterdamse groep van drugscriminelen.

Follow up:

Nieuw in het rijtje van verdachten is Peter V., directeur van de reisorganisatie Q International uit Apeldoorn.

Volgens het landelijk parket maakte V. zich schuldig aan witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte, toen hij 2,5 miljoen gulden in contanten in bewaring nam als borg voor een lening aan Air Holland. "Daar klopt helemaal niks van", zegt V. in een reactie.

Behalve V. beschouwt het Openbaar Ministerie sinds enkele weken de Belg Ludo S. als verdachte. De jurist S. was tot voor kort directeur van Belgium Exel, onderdeel van het vliegimperium van Erik de Vlieger.

In het onderzoeksdossier speelt ook Normann Kleine, voormalig minister van Financiën in Suriname, een belangrijke rol. Kleine, die overigens niet als verdachte wordt aangemerkt, maar onlangs wel gehoord is, werkte in 2001 mee aan de oprichting van Royal Aruban Airlines (RAA). De inmiddels omgevallen luchtvaartmaatschappij op Aruba werd net als Air Holland gefinancierd met drugsgeld.

Kleine, die in 1985 tijdens het Bouterse-bewind gedurende een jaar minister was, zou onder meer betrokken zijn geweest bij het betalen van smeergeld aan drie hooggeplaatste politici op het eiland. De bedoeling was om daarmee het verkrijgen van een vliegvergunning te versnellen. Dit blijkt uit e-mailverkeer met Air Holland-directeur Paul G., één van de hoofdverdachten in de witwaszaak.

De bezwarende e-mails werden door het landelijk parket aangetroffen op de computer van G. die in beslag is genomen. Ook vermoedt het OM dat Kleine, inmiddels bezig met diverse internetactiviteiten in ons land, betrokken is geweest bij het witwassen van contant geld dat vanuit Nederland naar Aruba werd gevlogen. Zo vraagt Kleine bijvoorbeeld per e-mail aan de Air Holland-directie om "500K, mag klein" (500.000 gulden in kleine coupures, red.), wat aan zijn ex-vrouw of zoon meegegeven kan worden. Volgens Kleine valt er uit de e-mails niets te concluderen: "Het waren reacties van mij op eerdere correspondentie die u niet gelezen heeft. Bovendien heb ik al na zes maanden mijn adviestaken bij RAA beëindigd toen ik erachter kwam dat er een luchtje aan het geld zat. Dat smeergeld was een idee van Paul G., waar ik door betrokkenen op Aruba op werd aangesproken."

Hoewel uiteindelijk niet gelukt, was het de bedoeling van Air Holland om via Aruba een luchtverbinding met Suriname op te zetten. Aangezien rechtstreekse vluchten op Paramaribo voorbehouden zijn aan de KLM en SLM, besloten zij tot het vliegen met een omweg via de Antillen, waardoor het opzetten van Royal Aruban Airlines noodzakelijk werd. Het Surinaamse drugskartel dat Air Holland financierde, en dan met name de Rotterdammers Iwan G. en Naus N. die reeds miljoenen euro's hadden betaald, hamerde namelijk voortdurend op de noodzaak van het opzetten van een verbinding tussen Amsterdam en Paramaribo.

Uit verhoren van de voormalige Air Holland-directie blijkt dat de Rotterdamse groep (door een betrokkene beschreven als "van die rappertypes, behangen met goud en sieraden en ieder voorzien van een bodyguard") met de gedachte speelde om via deze luchtverbinding 'groente' te vervoeren van Suriname naar Nederland.

No feedback yet

Plaats een reactie


Your email address will not be revealed on this site.

Jouw URL zal worden weergegeven
PoorExcellent
(Enters worden <br />)
(Name, email & website)
(Allow users to contact you through a message form (your email will not be revealed.)
Voer hieronder "wit" zonder quotes in.
antispam test
Permalink 22:01:31, 1668 hits, CategoriŽn: Nu

Wensbeer


Tag cloud

bizar blog blog-ster digi donderdag economie europa filmpjes foto's fret gezondheid goedzo.com humor intenet internet jeugd jij kinderen lekker liefde lyrics maandag media muziek natuur puk recepten sentiment sesamstraat songtekst sport ster streetview techniek technologie trend trends uitgaan veiligheid vreemd vreemde vrijdag weetje wetenschap woensdagOnze redactie


Zoeken


Poll
Ik ben een snoozer

View ResultsCategoriën


 << < Januari 2019 > >>
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


User tools


Populair

Meest Bekeken

 • Bertens meldt zich af (877,729)
 • 404: Hotlinken van bestand is niet toegestaan! (647,944)
 • Update 2013: Uitgekookte oplichter verkoopt nep pannensets aan de deur en vanuit zijn kofferbak (391,546)
 • Redacteur gezocht! (158,196)
 • Keeley Hazell naaktfoto's kun je hier vinden (155,084)
 • Naaktfofo's Veronique de Kock (153,262)
 • Playboy Naaktfoto's Rebecca Loos bekijk ze hier (149,168)
 • Langste huwelijk ter wereld (122,812)
 • Update: Playboy foto's Bridget Maasland (117,038)
 • Playboy foto's Zangeres Do (111,557)
 • Mogelijke miljoenenfraude met pgb's door zorginstelling (106,616)
 • 3D geprinte wapens zijn gevaarlijk, (98,387)
 • More...


Archief


XML Feeds